Alleen samen krijgen we corona onder controle. Dat is sinds het begin de boodschap van het kabinet. Maar al doen we het samen en gelden de corona maatregelen voor iedereen, individueel beleven we de corona crisis toch allemaal heel anders. Dat leren wij uit de 3 verschillende onderzoeken van Hoe is het met NL.

Hoe komt dat nou? Dat is belangrijk om te weten. Want al is deze tijd voor de meesten organisaties spannend of zelfs bedreigend, er ontstaan ook allerlei nieuwe behoeftes en dilemma’s in de ‘1,5 meter samenleving’ waar je als organisatie op in kan spelen. Dat begint met goed te begrijpen wie je precies voor je hebt, welk probleem je oplost of welke behoefte je vervult. En dus ook met hoe men deze crisis beleeft.

Er zijn 4 dimensies die hiervoor bepalend zijn.

Dimensie 1: Tijd

Dimensie met als ene uiterste verveling, en andere uiterste tijd te kort hebben.

Als er ergens een groot verschil is, dan is dat wel in hoeveel tijd mensen nu hebben. We hebben mensen die aan alle kanten tijd te kort hebben. Omdat hun baan gewoon doorgaat, misschien zelfs door corona juist extra hectisch is. Omdat ze in een keer ook nog onderwijzer en oppas zijn en daarnaast ook nog een extra intensief huishouden moeten runnen. Het is bijna een zegen dat alle sociale activiteiten op een laag pitje staan, want als dat er ook nog bij zou moeten…. Deze groep snakt naar oplossingen die het leven even makkelijker en leuker maken, maar die wel in te passen zijn in de hectiek van iedere dag.

Een snelle online work-out die toch effectief is, maar waar je je niet zo makkelijk kan drukken. Een makkelijk en lekker recept dat toch variatie biedt of een nieuwe film binnen 1 druk op de knop. En op een speciale dag wellicht een keer een heerlijk menu bestellen bij het restaurant om de hoek waar ze nauwelijks meer iets aan hoeven te doen, want door de week moeten ze al iedere dag onder hoge druk eten op tafel krijgen.

Aan de andere kant van het spectrum hebben we de mensen die juist wel veel meer tijd hebben. Hun baan staat door alle corona perikelen misschien wel op een laag pitje net als hun sociale activiteiten. Dan kan de verveling of de eenzaamheid toeslaan. Deze groep snakt naar entertainment en gezelligheid die wel mag. En dat mag juist wel even tijd kosten, graag zelfs.

Bedenk voor deze groep vernieuwende, net even andere invalshoeken die zorgen voor beleving, afwisseling, inspanning en connectie. Bijvoorbeeld verpakt in wedstrijden (schrijf een uitgebreide recensie over de film en win één van de 30 plaatsen in de bioscoop) of opdrachten (deel een before en after foto van je klusproject op social media en vermeld #doehetzelfwinkel). Of juist een maaltijdbox met bijzondere gerechten waar je wel lekker lang mee in de keuken staat.

Dimensie 2: Ruimte

Dimensie met als ene uiterste gebrek aan ruimte, en andere uiterste genoeg ruimte.

Een ander belangrijk verschil is hoeveel ruimte we nu voor onszelf hebben.

We hebben mensen die genoeg ruimte hebben. Die een lekkere eigen plek hebben waar ze kunnen werken of ontspannen. Bijvoorbeeld omdat ze buiten wonen, een groot huis of een grote tuin hebben.

Maar er zijn ook veel mensen die kleiner behuisd zijn, nu vanuit huis moeten werken en wellicht ook nog moeten concurreren met partner en kinderen om een werkplek. Zij moeten vechten om een rustig plekje in huis te vinden. Moeten misschien wel bij iedere maaltijd hun werkplek van de keukentafel verwijderen of zitten in de bezemkast. Als je dan ook nog eens geen eigen buiten hebt komen de muren soms echt op je af en is het een hele uitdaging om een plek te vinden om tot rust te komen. Probeer dan maar eens even rustig een digitaal yogaklasje te volgen.

En doordat we nu vaker vanuit huis werken en in dezelfde ruimte zitten, lopen de dagen meer in elkaar over. We verplaatsen ons minder, waardoor we niks afsluiten. Dat geeft ook nog eens minder voldoening (Hoe is het met Nederland: thema 3 ontspanning en vermaak).

Denk mee hoe deze groep toch even een eigen plek kan vinden, stimuleer bijvoorbeeld om de ruimte buiten op te zoeken. En wees creatief hoe je mensen hun ruimte op een andere manier kunt laten gebruiken. Of bedenk iets wat helemaal geen ruimte kost. Hou er ook rekening mee dat veel mensen ondertussen hun computer en de werkplek waar die staat ondertussen af en toe behoorlijk zat kunnen zijn.

Dimensie 3: Structuur

Dimensie met als ene uiterste structuur zoals je gewend bent en als andere uiterste een totaal gebrek aan structuur.

En dan is er nog de structuur in onze dag. De meeste mensen zijn gewoontedieren. Maar hoeveel is er nog over van de pre-corona routine?

Er is een groep voor wie eigenlijk helemaal niet zo veel veranderd. Doordat hun werk gewoon doorgaat zoals voorheen, omdat je een vitaal beroep hebt bijvoorbeeld. Of doordat je met pensioen bent. Dan kan je vasthouden aan je oude vertrouwde routines en die geven houvast.

En er is een groep voor wie het leven compleet op zijn kop staat. Omdat je thuis werkt, de kinderen thuis zijn, de sporten afgelast zijn. Sommigen lukt het om er zelf weer structuur in te brengen, anderen vinden dat lastig en missen houvast. De dagen gaan steeds meer op elkaar lijken. Zo ervaart 40% van de mensen een vervaging tussen werk en privétijd (Hoe is het met Nederland: thema 3 vermaak en ontspanning).

Bovendien wordt het nog moeilijker om even dat momentje voor jezelf te vinden. Dit wordt nog versterkt als je, zoals we net beschreven, ook nog weinig ruimte om je heen hebt en de hele dag in dezelfde ruimte zit. Door gebrek aan structuur in sportroutine (sporten in teamverband of klasjes), hebben mensen veel moeite om hun beweging op pijl te houden en maken ze zich zorgen over de kilo’s die er aan komen (Hoe is het met Nederland: thema 2 sport en beweging).

Denk bij het ontwikkelen van je product of dienst hoe je structuur en houvast kan geven aan deze groep, door aan te sturen op regelmaat en commitment. Bijvoorbeeld door als sportschoolhouder voor elke dag 30 minuten beweging te zorgen, in plaats van 2 x in de week een uur of langer. Maar ook hoe je mensen kan helpen gedisciplineerd te zijn, wat is de digitale stok achter de deur?

Zet in op ervaringen die de sleur doorbreken. Creëer de hotel of restaurantbeleving thuis. Bedenk concepten die een piekmoment creëren of zorgen voor een gevoel van voldoening, zoals het behalen van een prestatie of het voltooien van een taak. Waardoor je dag er even anders uit komt te zien.

Dimensie 4: Zorgen

Van een beetje bezorgd tot heel bezorgd over onze gezondheid en inkomsten

Voor niemand is dit een zorgeloze tijd, maar ook hoeveel zorgen we ons maken verschilt nog al.

We maken ons zorgen om de gezondheid van onszelf en de mensen die we liefhebben. We schatten de risico’s heel verschillend in. Er zijn mensen die corona zien als een griepje waar ze zich niet zo druk over maken en er zijn mensen die echt heel bang zijn om de ziekte op te lopen en heel voorzichtig zijn. Als we zelf of mensen dicht bij ons tot een kwetsbare groep behoren, of je van dichtbij iemand hebt gezien die heel ziek was door corona dan is dat helemaal reden tot extra voorzichtigheid en zorgen. Dan bestel je toch misschien je boodschappen liever online, ook al heb je nog zo’n zin in een uitje naar de supermarkt. Zo geeft 31% van de mensen aan liever helemaal geen boodschappen te doen in de supermarkt (Hoe is het met Nederland: thema 1 eetgedrag).

De groep die heel bezorgd is, is zich super bewust van de risico’s. Zij zijn heel blij met alle diensten die ze thuis en digitaal kunnen krijgen. En vinden het prettig te weten welke maatregelen er allemaal genomen zijn om besmetting te voorkomen.

We maken ons ook zorgen om onze inkomsten. Er zijn heel wat mensen die vrezen voor hun inkomen, of dat zelfs al weg hebben zien vallen. Denk aan de ZZP’ers, de ondernemers of de mensen met een tijdelijk contract. Er zijn ook mensen die zich daar minder zorgen over hoeven te maken omdat hun baan gewoon door gaat of juist misschien wel een impuls krijgt door corona. Of je nu die lokale ondernemer kan ondersteunen door een tegoedbon te kopen, toch nog even een vakantiehuisje kan boeken of extra luxe boodschappen kan inkopen, hangt altijd al af van je inkomen maar nu ook van hoe je verwacht dat dat zich zal ontwikkelen en dat is voor velen onzeker (Hoe is het met Nederland: thema 1 eetgedrag).

Het is daarmee voor de meesten nu niet echt een tijd voor grote uitgaven, of je financieel vastleggen, maar wel een tijd van veel sympathie en behoefte aan kleine momentjes van luxe en vrolijkheid, waar je toch ook af en toe best even wat geld aan uit wilt geven. Een beetje humor op zijn tijd om te helpen relativeren kan ook geen kwaad.

One size does not fit all

Kortom, al zijn we allemaal getroffen door corona: one size does not fit all. Met behulp van de 4 dimensies tijd, structuur, zorgen en ruimte kun je de behoeftes van jouw klanten beter doorgronden. Gebruik die inzichten als springplank voor producten of diensten die jouw klanten door deze tijd en wellicht ook wel daarna te helpen.

Met de ‘intelligente opening’ van Nederland komt het leven weer meer op gang, maar terug naar normaal zal nog even duren. We voelen nog steeds de beperkingen van corona, al dan niet minder extreem dan de afgelopen 8 weken. Dat betekent dat oplossingen die je bedenkt of bedacht hebt, van waarde blijven. We blijven meer tijd thuis doorbrengen, bijvoorbeeld omdat we de voordelen genieten van geen reistijd. Of de moeder met kinderen, die de digitale sportklas tussendoor fijner vindt dan straks weer een oppas te moeten regelen wanneer ze naar de sportschool gaat. En wellicht genieten we wel meer van het restaurant thuis, dan uit.

Waar voor vele bedrijven de meeste tijd en aandacht uitgaat naar het herinrichten van je business conform de maatregelen, willen wij je uitdagen om te blijven kijken naar de behoeften die door corona aan het licht komen. Met dus een sterke focus op het bereiken van je doelgroep thuis. Met de wetenschap dat ‘thuis’ verschilt. En te beseffen dat je customer journey er anders uit ziet en er kansen liggen in het uitbouwen van die journey naar thuis. Hier gaan we in een volgend blog verder op in, waarbij we het hebben over het ontwerpen van de ‘1.5 meter klantreis’.

Maar duik eerst nog eens in de bevindingen met betrekking tot eetgedrag, sport en beweging en ontspanning en vermaak van Nederlanders tijdens de lockdown, die wij hebben gepresenteerd in deze drie onderzoeken voor ‘Hoe is het met Nederland’.

Gepubliceerd op
20 mei 2020

Lees verder
Auteur
Emilie Admiraal