De summer blues – 5 tips om er vanaf te komen

De summer blues

Nu alle scholen weer zijn begonnen en iedereen wel weer aan het werk is, slaat de summer blues genadeloos toe. Ok, we zijn enorm verwend met 5 maanden stralend weer, maar we vallen nu wel cold turkey in een gevoelsmatige herfst én de 9 tot 5 routine. De summer blues, wie heeft er geen last van?! Maar nu kun je gaan zwelgen en maar hopen dat het snel weer zomer is, of je probeert dat heerlijke geluksgevoel weer terug te pakken. Hierbij vijf tips die wellicht voor de hand liggen maar met name allemaal do-able zijn. Want anders blijft het bij ‘Oh ja, dat zou leuk zijn’ Nee: Gewoon doen is mijn device!

Netflix uit, Photo library aan

Tegenwoordig maken we van alles wel een foto met onze smartphone of digitale camera. Van de omgeving die zo mooi was, het huisje dat er zo knus uit zag en de lokale keuken die zo verfijnd was. Alles leggen we vast. Een enkeling neemt nog de moeite om er een mooi fotoboek van te maken, om zo de vakantieherinnering tastbaar te maken, maar meestal verdwijnen deze foto’s geruisloos naar de Cloud. Terwijl je zo weer in die fantastische vakantie stapt door er eens een avondje lekker voor te gaan zitten. Zet een grote pot thee, of open een heerlijke fles wijn en vooral je laptop. Sta stil bij de mooie momenten die je hebt beleefd en probeer de herinnering eromheen weer naar boven te halen. Nog mooier als je dit samen doet met degene waarmee je op vakantie was, want al snel komen de anekdotes weer naar boven. En met het opwekken van deze prettige gedachtes maakt je lichaam ook nog eens serotonine aan wat weer bijdraagt aan het algehele geluksgevoel.
Win-Win dus!

Boek een weekendje weg

De beste manier om over je vakantiedip te komen is een nieuwe vakantie te boeken. Kun je nou niet een jaar wachten boek dan alvast een weekendje weg. Prik eens met je ogen dicht een plek aan op de kaart van Nederland. Grote kans dat het een plek is waar je nog nooit van gehoord hebt, maar vast het bezoeken waard is. En plan je weekendje weg daar omheen. In het laagseizoen zijn er genoeg hotels en b&b’s met leuke acties of arrangementen. Ook op cultureel gebied valt er het hele jaar door van alles in Nederland te beleven. Met een Museumkaart of CJP pas hoeft het ook niet zoveel te kosten. Vergelijk de lokale restaurantjes op een van de vele horecabeoordelingssites en boek een tafeltje. Schrijf bij je online reservering dat dit een speciale avond is voor jou en je reisgenoot, gegarandeerd dat je het mooiste plekje van het restaurant krijgt, en wie weet een welkomstdrankje van het huis. En dan kun je je verheugen en uitkijken naar die aankomende minibreak. Dicht bij huis en qua beleving toch helemaal weg.

Huizenruil

Heb je eigenlijk helemaal geen budget meer om een weekendje weg te boeken, denk dan eens aan huizenruil. Hier zijn natuurlijk ook meerdere platformen voor, maar waarom het niet heel dicht bij jezelf houden? Vraag vrienden die bijvoorbeeld verhuisd zijn om een weekend te ruilen. Zij vinden het vast heerlijk om weer eens te struinen in hun oude buurtje, en jij hebt een minivakantie, zonder de kosten daarvan.

Re-connect met vrienden

Omdat we het allemaal maar druk-druk-druk hebben zijn er best wat vrienden die de laatste tijd, soms jaren in de vergetelheid zijn geraakt. Niet zozeer omdat je deze persoon niet meer zo leuk vindt, maar meer door de waan van de dag, de sportclubjes, werk en al die andere sociale ballen die je maar hoog moet houden. Denk eens goed na over die jeugdvriend waar je altijd zoveel lol mee had of collega waar je het zo goed mee kon vinden en re-connect. Ga er samen op uit, maak een mooie wandeling of spreek af in een gezellig kroegje. Jullie hebben elkaar zoveel te vertellen. Dat gevoel van die vriend weer terug hebben in je leven voelt als een heel groot cadeau, terwijl de moeite daarvoor minimaal is.

It’s my party (and I cry if you want to)

Tammy Wynet wist dat prachtig te zingen. Als je nog vrije dagen over hebt, neem er dan eens eentje op en doe dan als Tammy dat he-le-maal voor jezelf. En dus niet om je huis op te ruimen, de schuur uit te mesten of de administratie weg te werken, nee deze dag ga je alleen maar dingen doen die jij leuk vindt. En of dat nou shoppen is in die veel te dure boetiek, scheuren over het circuit in een Lamborghini, of helemaal zen worden in de sauna met massage, algenpacking én klankschaaltherapie: het maakt niet uit zolang je alles maar doet enkel en alleen voor je eigen geluksgevoel. Ik knap van zo’n dag in ieder geval enorm op. Ik veeg nog net de kruimels van de zoveelste macaron van mijn lippen voordat ik mijn dochter van de opvang haal, want zij hoeft daar natuurlijk niets van te weten.

Bekijk alle: