Je kent ze wel, die kleine boekjes die je makkelijk in je broekzak of handtas kunt steken. Handig voor op vakantie, of als je graag liggend op je zij leest.

Dat boekje, de Dwarsligger, bestaat vandaag exact 10 jaar. En daar zijn wij behoorlijk trots op, want wij hebben mee mogen helpen om dat dwarse boekje in de markt te zetten.

Bedacht door Hugo van Woerden, destijds directeur van drukkerij Jongbloed, gespecialiseerd in het drukken van bijbels en gezangbundels. Om goed gebruik te maken van de persen die toch al draaiden, ontwikkelde hij iets nieuws. Zijn idee was om een nieuw soort boek te maken dat niet uit zichzelf dichtklapte, plezierig las en makkelijk was mee te nemen. De dwarsligger!

Toen het concept stond heeft Branddoctors verschillende positioneringsroutes ontwikkeld en getoetst bij lezend Nederland. Die kozen unaniem voor het gemak van zo’n compact, écht gebonden boekje. Want je steekt ze zo in je tas zodat je overal kunt lezen. Op dat inzicht is de winnende route ‘Inpakken en weglezen’ ontstaan. Het eerste exemplaar van de Dwarsligger is 6 september 2009 tijdens de Manuscripta door Herman Koch uitgereikt aan Ronald Plasterk, toenmalig minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Nu, tien jaar later zijn er zo’n 500 titels beschikbaar. In Nederland en ver daarbuiten. Van literaire klassiekers tot bloedstollende thrillers en alles wat daartussen zit. Gefeliciteerd Dwarsligger! Op naar nog jaren leesplezier!

Nederland, Amsterdam, Promotiemateriaal Ambo Anthos/ Jongbloed-Dwarsligger, Foto: Mark Kohn

Wil je sparren over jouw merk en mogelijk relevante bewegingen om op in te springen? Bel ons gerust.

Gepubliceerd op
6 september 2019

Lees verder
Auteur
Lisette van Elst