Waarom een sterk merk hét antwoord is op de personeelsproblematiek in de zorg

De krantenkoppen slaan je ermee om de oren, en bij het recente omvallen van het Slotervaart heeft dit zelfs aan de wieg gestaan van het faillissement: een nijpend tekort aan ‘eigen’ personeel.

Eén van de, of misschien wel dé grootste uitdaging in de zorg op dit moment is de personele bezetting. Ziekenhuizen, ouderenzorgorganisaties en gehandicaptenorganisaties worstelen al langere tijd met de vraag hoe ze zorg kunnen leveren als onvoldoende mensen beschikbaar zijn om die zorg te kunnen bieden.

Massaal aan het ZZP’en

Van onze klanten leren we dat het vooral lastig om voldoende gespecialiseerd verpleegkundig personeel tot je beschikking te hebben. Helemaal als je ziet dat steeds meer werknemers kiezen voor een bestaan als ZZP-er in plaats van een vaste aanstelling. Een constructie die je in ziekenhuizen bijvoorbeeld op de OK en de IC steeds vaker ziet. Mede daardoor staat men op de IC van het Erasmus MC dagelijks voor de puzzel welke patiënten ze wel en welke ze niet kunnen opnemen. Bedden genoeg, maar er is gewoon niet voldoende gespecialiseerd verpleegkundig personeel beschikbaar om iedereen te kunnen helpen[1].

Personeelsproblematiek is ook een groot aandachtspunt in de ouderenzorg en gehandicaptenzorg. Cliënten kennen namelijk steeds meer complexe problematiek. Om deze problematiek als team echt goed te kunnen doorgronden en er van te kunnen leren is continuïteit van het team van groot belang. Deze organisaties varen wel bij zo veel mogelijk vaste gezichten en dat kunnen ze momenteel niet altijd waarmaken[2].

Een sterk merk als oplossing

Werken aan een sterk merk is om veel redenen een goed idee. Maar wat veel organisaties niet beseffen is dat een duidelijk en sterk merk een heel belangrijke rol kan spelen in het werven en binden van personeel. Je merk is namelijk het aantrekkelijke gezicht van je strategie. Het is de ultieme samenvatting van waar je als organisatie voor staat en waarom mensen juist met jouw organisatie een relatie zouden moeten aangaan, niet alleen als klant. Dat geldt minstens net zo goed voor (potentiële) medewerkers. Om personeel voor je te winnen en te behouden is het belangrijk om je merkpositionering goed te formuleren en hoe dit zich door vertaalt naar dagelijkse werkzaamheden. Zodat het voor personeel helder is waarom ze voor jouw organisatie zouden moeten blijven kiezen!

Laatst deden wij een project voor een nieuw zorgconcept, de WijkKliniek in Amsterdam. Een unieke combinatie van ziekenhuiszorg en ouderenzorg, die buiten het ziekenhuis geboden wordt. Op voorhand maakte men zich behoorlijk druk over de personele bezetting. Goed gespecialiseerd personeel was namelijk dé belangrijkste voorwaarde om van start te kunnen gaan. Op basis van de positionering hebben we met de betrokkenen scherp omschreven waar de WijkKliniek voor staat. Dit hielp uiteindelijk ontzettend bij het, in deze ingewikkelde markt, vinden van het juiste personeel. Ruim voor de opening van de Wijkkliniek was de personele bezetting al grotendeels ingevuld. En het contract met de zorgverzekeraar trouwens ook…

Meer informatie over dit project voor de WijkKliniek? Klik hier.

Meer weten of verder sparren?! Bel of mail Winnie Nijhoff.

Bronnen:
1. https://www.nrc.nl/nieuws/2018/10/12/kiezen-op-ic-de-kanker-of-de-leverpatient-a2421535
2. https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/meer-verdienen-meer-keuzevrijheid-en-meer-tijd-voor-de-client-zzp-en-in-de-zorg-loont-maar-er-zijn-ook-nadelen~b75cfe25/

Gepubliceerd op
11 februari 2019

Lees verder
Auteur
gijsbertcroes