Eet jij de oren van je chocoladepaashaas ook als eerste?

Eet jij de oren van je chocoladepaashaas ook als eerste? Wij vroegen het aan 300 Nederlanders voor Food Inside, een fooduitgave van Branddoctors en Respondenten.nl, dit maal een speciale paaseditie. Hoe vieren we de Paasdagen? Wat staat er op tafel? Is het zoals ieder jaar uitpakken met een mooi versierde tafel, gekleurde servetjes, paasbrood, matzes en eieren? Of is het dit jaar wat soberder door corona. In deze blog een kijkje in de keuken bij Paasvierend Nederland.

Eet jij altijd als eerste de oren van je chocoladepaashaas op? Dan ben je niet alleen! Van alle Nederlanders geeft 37% aan te beginnen met de oren van de paashaas, 22% hapt in één keer de hele kop af en 5% hakt eerst de haas in stukken om ze pas dan op te eten. Een enkeling laat ‘m eerst smelten zodat de onderdelen niet meer herkennen zijn. Toch een beetje zielig om die chocohaas te ont-oren.

Hoe zit het met paaseitjes? Want het is met al die verschillende gekleurde wikkels maar raden welke smaak chocolade je pakt. Wit, melk of puur, hazelnootpraliné, karamel zeezout, crunch, vanille smaak? Jongeren (16-34 jaar) gaan daar wat makkelijker mee om dan ouderen: 37% van hen geeft aan het paaseitje weleens teruggelegd te hebben omdat het hun smaak niet was. Ouderen (50+) maken zich hier ook schuldig aan, maar een stuk minder (19%).

De betekenis van Pasen
Een kwart van de Nederlanders weet dat Pasen een christelijk feest is en staat voor de wederopstanding van Jezus. Circa 15% staat hier met Pasen ook echt bij stil. Voor de meesten is het een (zon)dag om met familie (39%) of het eigen gezin/partner te vieren (38%) en te genieten van lekker eten en drinken. Dit jaar wel met strikte coronaregels, waar de meesten zich ook goed aan willen houden (48%), of men viert het met mensen die ze vaak zien, dat vindt men wel zo veilig (32%). Hierbij zie je wel dat ouderen zich beter aan de coronaregels willen houden dan jongeren.

Pasen 2021 haalt de Rebel en Gangmaker in ons naar boven
Veruit de meeste Nederlanders (65%) geven aan niet zo van de tradities met Pasen te zijn en die dagen alleen datgene te doen waar ze op dat moment zin in hebben. Of sterker nog, iets heel anders te willen gaan doen dan heel Nederland doet. Diegenen noemen we de Rebellen (één van de 12 Branddoctors archetypes gebruikt voor merkpositioneringen en proposities, zie afbeelding hieronder). Maar ook de gangmaker wordt geactiveerd want hoewel dit jaar natuurlijk anders is dan normaal, maken de gangmakers er toch een goed feestje van (46%).

Branddoctors archetypes

 

En dat betekent ontbijten met verse afbakbroodjes en zoete broodjes, jus d’orange, gekookte eieren, paasbrood en matzes niet te vergeten. De brunch is ook populair, met warme eiergerechten zoals scrambled eggs met zalm, quiches, gevulde eieren. Als diner eten veel mensen lamsvlees, of asperges met zalm of ham.

“Matses en eieren bij het ontbijt, paaseieren zoeken en gezellig tafelen met de familie.”

Zonder bezoek maken we er toch het beste van
Hoewel we deze Paasdagen geen bezoek mogen ontvangen zoeken we toch naar creatieve manieren om het ‘samen gevoel’ mogelijk te maken. Dat doen we door van Pasen iets speciaals te maken, we proberen qua versiering of met eten en drinken iets nieuws te bedenken. Gele versiering speelt daarbij een belangrijke rol en men haalt massaal paastakken en bloemen in huis. Een mooi paaskleed hoort er ook echt bij. De echte liefhebbers gaan los met eieren verven en verstoppen en versieren de tafel met gekleurde eitjes, kipjes en haasjes.

“Bloemen zoals narcissen of tulpen in de kleur geel en gele kaarsen en servetten.”

Net als met Kerst zien we dat met Pasen, samen zijn centraal staat. Het is een feest om lekker bij elkaar te zijn, knus en gezellig. Maar met Pasen is dat in ieder geval dit jaar meer met het eigen gezin dat met de hele familie. Pasen is voor de meesten echt een ander feest dan Kerst. “Pasen is iets kleinschaliger, maar wel met lekker eten en leuke dingen doen met de kinderen.” Ook speelt de tijd van het jaar een rol. “Het is een ander feest met een ander gevoel. Het is het feest van de lente, die op punt van beginnen staat.”

De echte keukenprinsen en -prinsessen gaan met Pasen weer hard aan de slag in de keuken. Zo worden er courgette- en broccolitaarten gebakken, gooit men graag een scheutje advocaat door het toetje of kijkt men over de grens en gaat voor een echte oeuf au cocotte. Hierbij het recept van een van de meeste gemaakte eigen creaties; de eiersalade. Geniet ervan!

“Men kookt 4 eieren hard, snijd ze in minuscuul kleine stukjes, voeg een theelepel roomboter toe en roer het goed door elkaar, daarna peper, zout en andere kruiden naar wens, waarna het afgemaakt wordt met zelfgemaakte mayonaise. Erg lekker, zeker met een snufje basilicum erdoorheen.”

Over Food Inside
Food Inside is een initiatief van Branddoctors en Respondenten.nl. We publiceren een keer per maand consumer insights over food en drinks. De kwantitatieve data van dit onderzoek zijn gebaseerd op een aselecte steekproef onder n=301 Nederlanders. Veldwerk vond plaats van 29-30 maart 2021.

Heb je een suggestie voor een thema voor volgend onderzoek naar food en drinks? Dan horen we het graag! Of wil je meer weten over Food Inside of dit onderzoek? Neem dan contact op met emilie@branddoctors.com of camillus@respondenten.nl

Gepubliceerd op
4 april 2021

Lees verder

Auteur
Emilie Admiraal