Gezellig! De terrassen gaan weer open, laat de speciaalbiertjes en cocktails maar komen!

Gezellig! De terrassen gaan weer open, laat de speciaalbiertjes en cocktails maar komen.

We hebben er lang op moeten wachten, maar woensdag aanstaande is het zo ver, de terrassen gaan open! Met een zonnetje en 16 graden als weersvoorspelling lijkt het een heerlijke terras dag te worden. Hoe staat Nederland hier tegenover? Direct het terras op, of toch nog te riskant in verband met corona? En wat hebben we nu het meest gemist aan het ‘terrassen’? Drinken we eigenlijk iets anders op het terras dan thuis? We vroegen het voor Food Inside aan n=300 Nederlanders.

Helft gaat het terras op zodra het zonnetje schijnt, andere helft kijkt het nog even aan
Uit het onderzoek blijkt dat er verdeeldheid is over of het wel veilig is om naar een terras te gaan. 49% heeft daar geen bedenkingen over: zodra het een beetje mooi weer is gaan ze weer lekker het terras op. 46% kijkt het nog even aan, waarvan 16% echt zegt het nog te vroeg te vinden gezien de coronasituatie.

De gezelligheid, ongedwongen lekker mensen kijken en de spontaniteit hebben we het meest gemist
Het meest genoemde woord in dit onderzoek is ‘gezelligheid’. Dat hebben we het meest gemist en daar snakken we ongelofelijk naar. We hebben het dan over de gezelligheid op het terras en in de stad, het mensen kijken samen met een vriend of vriendin, het liefst in het zonnetje, het sociale contact, de ongedwongenheid van zo maar ergens neer kunnen strijken, niet weten wat de dag of de avond zal brengen. “Gezellig en spontaan cappuccino drinken na het wandelen met een vriendin, spontaan een glaasje wijn op het plein bij mij om de hoek, dat mis ik.”De sfeer op een terras is moeilijk te omschrijven, maar die kan je zeker niet thuis creëren.”

Speciaalbier en cocktails zijn lekkerder in de horeca
42% van de mensen geeft aan andere dranken te drinken op het terras dan thuis. Met name speciaalbiertjes en cocktails. Mensen vinden de diversiteit in aanbod en exclusiviteit aantrekkelijk. Ik neem dan bepaalde dranken die specifiek daar verkrijgbaar zijn en niet verkrijgbaar in bijvoorbeeld de supermarkt”. Of drankjes die net even anders zijn dan thuis. Zoals speciale koffie, Irish coffee maar ook net even andere frisdranken zoals Cassis en Ginger Ale. Ook een gewoon colaatje of een sinas horen echt bij het terras, thuis laat je ze staan, maar op het terras mag het.

Bitterballen, borrelhapjes, nacho’s en luxe broodjes
We vragen naar de absolute terrasklassiekers. Daarbij staan de bitterbal, gefrituurde snacks en nacho’s op de gedeelde eerste plaats met lekkere broodjes voor de lunch. Eten op het terras betekent meestal borrel-eten, zoals bitterballen, nacho’s, bittergarnituur, brood met dips, olijven, etc. “Ik eet zelden echt een maaltijd op een terras. Als ik in de (vroege) middag ga, eet ik wel eens een broodje of soep”. Toch zijn er ook veel mensen die aangeven tijdens hun terrasbezoek juist te genieten van lekker belegde broodjes uit het brede aanbod dat een terras biedt. Broodje carpaccio, hamburger of broodje geitenkaas met honing.” Ook de saté, salades en uitsmijter worden vaak genoemd als typisch-lekker-op-het-terras-eten.

Met z’n allen voor de horeca
Na al die maanden dicht, verdient de horeca wel een extraatje zou je zeggen. Daar is 17% van de mensen het mee eens, ze willen meer fooi geven dan vóór de terrassen dicht gingen. Het grootste deel van de mensen (70%) geeft absoluut fooi, maar niet meer of minder dan voorheen. De beste manier om de horeca te ondersteunen is veel bestellen zegt men, een enkeling neemt dat heel serieus en weet nu al dat hij ladderzat van het terras af zal komen.

Moeten de horecaondernemers de terrasopening groots vieren? De meningen zijn verdeeld, een leuke sfeer neerzetten met bijvoorbeeld live muziek, korting, een gratis bitterbal of shotje, zou leuk zijn, maar het advies is ook om het sober te houden, gewoon te doen en te genieten van dat de horeca weer open mag. Daarnaast verwacht men van de horeca dat ze de coronaregels goed hanteren: dus afstand bewaken, grote drukte vermijden, intekenlijst bij de deur en pompjes ontsmettingsmiddel binnen handbereik. “De horeca moet zich vooral heel goed aan de regels houden, anders schieten ze zichzelf in de voet”.

En wat kunnen we na 18.00 uur verwachten als de terrassen sluiten? Het merendeel (69%) geeft aan gewoon naar huis te gaan, maar 26% zegt thuis of in het park verder te gaan. Nederland heeft zonnige plannen dus!

 

Over Food Inside
Food Inside is een initiatief van Branddoctors en Respondenten.nl. We publiceren een keer per maand consumer insights over food en drinks. De kwantitatieve data van dit onderzoek zijn gebaseerd op een aselecte steekproef onder n=300 Nederlanders. Veldwerk vond plaats van 21-23 april 2021.

Heb je een suggestie voor een thema voor volgend onderzoek naar food en drinks? Dan horen we het graag! Of wil je meer weten over Food Inside of dit onderzoek? Neem dan contact op met emilie@branddoctors.com of camillus@respondenten.nl

Gepubliceerd op
26 april 2021

Lees verder

Auteur
Emilie Admiraal