Grip houden op veranderingen in jouw branche

In onze trendvisie kijken we altijd een jaar vooruit: we hebben het niet over de trends van 2018 (die zie je immers snel genoeg om je heen verschijnen) maar over welke ontwikkelingen ons in 2019 en verder te wachten staan. Zo willen we onze klanten inzicht bieden in de relevante veranderingen binnen hun branche, zodat er nog voldoende tijd is om in te spelen op nieuwe verwachtingen en gedragspatronen.

In dit blog wil ik niet vooruit kijken, maar juist een keer terugblikken op de trends die de afgelopen jaren in onze trendvisie hebben gestaan: welke trends hebben we benoemd en wat hebben we daar van terug kunnen zien? -Niet om onszelf op de borst te kloppen (“I told you so”) maar vooral om de waarde van soms nog abstracte trend te onderstrepen. Want een impactvolle trend missen, kan je aardig duur te komen te staan.

De gladde koppen van Gilette

Zo zag Gilette een aantal jaren terug de weelderige baarden van hipsters in eerste instantie als een hype: een kortdurende trend die even in een bepaalde groep heel populair is, maar verder weinig voeten in aarde heeft. Hadden ze destijds maar goed naar het tijdsbeeld gekeken, dan hadden ze begrepen dat in jaren van economische tegenspoed het verlangen van robuustheid, manlijkheid maar ook nostalgie de kop op steken. En zo was de bebaarde man niet een tijdelijke gimmick op de catwalk, maar zorgde deze voor een verandering in ons straatbeeld en de scheer- en trimbehoefte van steeds groter groeiende doelgroep. Een beetje onhandig dus eigenlijk, dat Gilette pas enkele jaren later met advertenties met behaarde oermannen kwam en tot die tijd vooral met gladgeschoren koppen pronkte.

In de nieuwe tijd zitten oude hiërarchieën in de weg

Ook afgelopen jaar hebben we gezien hoe trends steeds zichtbaarder worden. Met ERROR & TRIAL spraken we over de noodzaak om jezelf opnieuw uit te vinden: In tijden van snelle en heftige veranderingen die elkaar ook nog eens in no-time opvolgen, moet je (met vallen en opstaan) jezelf steeds dwingen nieuwe dingen te proberen. Want in al die onzekerheid staat één ding vast: Veel dingen uit het verleden werken in elk geval niet meer.

Eén van de trends waar we in de vorige trendvisie over spraken, was de noodzaak om de kracht van diversiteit te zien en af te stappen van oude hiërarchieën en verschillen. Agile werken in een multidisciplinair team is niet zomaar een modegril: we begrijpen steeds beter dat we elkaar nodig hebben om passende en innovatieve oplossingen te vinden voor de vraagstukken van deze tijd.

In die trend zet de emancipatie van alles door. We werken niet alleen maar meer en in onverwachte combinaties samen; we kijken steeds kritischer naar hogere posities en de functie van hiërarchieën. In dat kader zagen we al dat helden steeds vaker van hun voetstuk worden gehaald: het afgelopen jaar laaide discussies op over het kunstcentrum aan de Witte de Withstraat in Rotterdam; werd het beeld van Johan Maurits van Nassau Siegen in het Mauritshuis verwijderd; en twistten we of het wel gepast was om Jan Pieterszoon Coen op zijn sokkel in het centrum van Hoorn te laten staan.

Ook in het bedrijfsleven wordt er steeds kritischer gekeken naar verworven status en hiërarchie: Kevin Spacey werd direct afgebeld door ING nadat hij van misbruik werd beschuldigd; en Rutte pleit voor een meer gelijke arbeidspositie van mannen en vrouwen door het vaderschapsverlof te verlengen.

Je verworven heldenstatus in het verleden zegt dus steeds minder over je status in de toekomst: de noodzaak om je toegevoegde waarde en innovativiteit als merk, organisatie maar ook zeker als professional (in een zelfsturend team, bijvoorbeeld) te onderschrijven wordt de komende jaren alleen maar belangrijker.

Bereid je voor op de toekomst

Weten wat de trends voor 2019 en verder worden en hoe jij daar op in kunt spelen? Vraag een dedicated trendsessie aan!

Actueel

Tags

Author

Bekijk alle: