Hoera! Het MakerLab komt in het Nederlands Openluchtmuseum

5 februari 2020 een dag die het Openluchtmuseum niet meer zo snel vergeet want toen werd de aanvraag voor het MakerLab toegekend tijdens het Goed Geld Gala van de BankGiro Loterij.

Het is regelmatig in het nieuws dat ambachtelijke kennis dreigt te verdwijnen. Met het MakerLab wil het Nederlands Openluchtmuseum de bezoeker de waarde van ambachtelijke vaardigheden voor de maakindustrie van de toekomst laten ervaren door zelf aan de slag te gaan. Een hogere waardering voor ambachten vergroot de kans dat ambachtelijke vaardigheden worden doorgegeven aan de volgende generatie zodat de innoverende kracht blijft behouden.

Dichterbij de geschiedenis dan ooit.

De positionering van het Nederlands Openluchtmuseum is ‘Dichter bij de geschiedenis dan ooit’ met de pay-off ‘Hier maak je geschiedenis mee’. En dat is wat je daar exact kunt gaan doen. De ambachten komen al goed tot uiting binnen het park. Er is een smid die gereedschappen, spijkers en hang- en sluitwerk maakt. Er wordt papier geschept, vlas gesponnen en hout bewerkt.

In het MakerLab brengen we die ambachtelijke vaardigheden naar het nu door een groter publiek zelf aan de slag te laten gaan met maaktechnieken. Met een moderne toepassing, zodat ze zelf ervaren wat er in het hier en nu allemaal mee mogelijk is en zodat de eindproducten actuele glans en relevantie krijgen.

Maar ook laten ze zien hoe technieken van toen in de huidige tijd door digitalisering een nieuwe invulling krijgen. Zo verbindt het Nederlands Openluchtmuseum de oude ambachtpresentaties op het museumpark met een interactieve maakplek. Een bruisende smeltkroes waar maken, genieten en leren hand in hand gaan.

Een doorkijkje naar de toekomst

We hebben het Nederlands Openluchtmuseum geholpen om de aanvraag vorm te geven door een doorkijkje te geven in de tijd wat er allemaal mogelijk is en hoe dat in communicatie uitgedragen zou kunnen worden. Met de toekenning zullen ruim 20.000 museumbezoekers per jaar de ambachten ervaren. Zo brengt het Nederlands Openluchtmuseum de geschiedenis dichterbij dan ooit.

 

Gepubliceerd op
13 februari 2020

Lees verder
Auteur
Lisette van Elst