Het 'embodied' internet. Kansen en bedreigingen in de Metaverse

Metaverse. Wat is het, en waarom moet je er wat mee?

Je kunt de krant niet open slaan of het gaat over de Metaverse. De hype cycle draait als nooit tevoren: De early adaptors krijgen de tijd niet meer om hip en happening te zijn, en worden snel bijgehaald door de majority. Wat gebeurt er allemaal?

Afgelopen weken kregen we bij Branddoctors intern een preview van onze Trendvisie 2023. Binnenkort meer daarover. In de trendvisie speelt de Metaverse een prominente rol. Maar wat is Metaverse nu precies, welke concrete voorbeelden zijn er al, en wat moeten organisaties ermee in hun strategie?

 

Metaverse bestaat sinds 1992

Toen alleen studenten en medewerkers in universiteiten toegang hadden tot internet, en email net ontstond, schreef Neal Stephenson de Science Fiction novel Snow Crash. Daarin lanceerde hij ‘Metaverse’, een virtuele wereld waar mensen elkaar konden ontmoeten.

Het borrelde al langer. Games designers experimenteren al lang met het vervloeien van de virtuele wereld en de echte wereld. We kennen allemaal Second Life nog wel. In de afgelopen jaren hebben we allemaal uren en dagen in Teams, Zoom en Hangout rondgehangen, en ervaren hoe 2 werelden elkaar ontmoeten: de echte en de virtuele wereld, en hoe die twee in elkaar beginnen te vervloeien.

Pas in de afgelopen zomer van 2021 werd Metaverse door Facebook oprichter Marc Zuckerberg gelanceerd als nieuwe initiatief waar we met bewondering maar misschien ook wel met argwaan naar moeten kijken. Facebook – een van de invloedrijkste bedrijven ter wereld – wil met Facebook een nieuwe fase in en het bedrijf ombouwen van een social media bedrijf naar een drijvende kracht achter het realiseren van de Metaverse.

Facebook heeft zichzelf inmiddels ‘Meta’ gedoopt en is aanjager van deze hype. Of is het geen hype, en gaan we echt een nieuwe wereld tegemoet?

 

Metaverse, het ‘embodied internet’

De Metaverse is een visie op een digitale 3D wereld die veel verder gaat dan bijvoorbeeld Second Life. Marc Zuckerberg werd afgelopen zomer door The Verge geïnterviewd.

De podcast is het luisteren waard. Zuckerberg neemt je mee in zijn toekomstvisie van een ‘persistent synchronous environment’ waar we op een veel natuurlijker manier samen kunnen zijn. Waar we samen kunnen sporten of samen dansen, iets dat in de 2D wereld in onze mobiel niet kan. Het is zijn ambitie om nog dit decennium een online wereld te realiseren waar je met elkaar in een (andere) ruimte kunt zijn, en elkaars aanwezigheid kunt beleven. Zodat de ervaring veel meer aansluit op hoe mensen dingen van nature doen, en behoeften die we hebben. En dat gaat dus veel verder dan entertainment. Denk ook aan werken, sociale interactie, sport.

Een mooi voorbeeld zijn de ‘Infinite office’ en Horizon Workrooms waar Meta aan werkt. In de nabije toekomst maak je je eigen perfecte werkplek. Wil je 2 schermen, of 3 of 4? Het kan allemaal.  En je kunt je werkplek overal neerzetten waar je wilt. Samenwerken op een overzeese locatie, of een heisessie organiseren op Lapland, het wordt allemaal een stuk eenvoudiger.

 

 

De ontwikkeling gaat keihard. De VR brillen zijn nog wat log en zwaar, en augmented reality via een ‘gewone’ bril is technisch nog lastig. Want je hebt serieuze rekenkracht nodig, LED-schermen, een batterij, en dat allemaal gepropt in een Rayban montuurtje. De Google glass was zijn tijd vooruit en haalde het niet. Maar Zuck denkt dat we er dit decennium klaar voor zijn.

 

Kansen te over, en bedreigingen

Het is verstandig om deze ontwikkeling serieus te nemen. Het is een kans voor de één, een bedreiging voor de ander.

De creatieve wereld heeft er een enorme kans bij. Want álles in deze 3D wereld moet worden ontworpen. Kleding, gebouwen, interieurs, spullen. Nu zijn dat nog enorme investeringen, maar het zal eenvoudiger en goedkoper worden. En spullen moeten natuurlijk ook worden verhandeld. In de game industrie wordt dat al jaren gedaan met outfits. Want wil je vandaag hetzelfde aan hebben naar je virtuele kantoor als gisteren? Ik denk het toch niet.

Omdat de wereld augmented is, of helemaal virtueel, zijn de mogelijkheden zo goed als eindeloos. De grenzen om nieuwe experiences te ontwikkelen, zijn er niet. Dit biedt kansen voor zo goed als elke industrietak.

En dan zijn er ook bedreigingen. Bijvoorbeeld als je van zakelijke bijeenkomsten leeft, zoals bijvoorbeeld Van der Valk. Of je organiseert beursevenementen of congressen en je denkt dat het allemaal niet zo’n vaart zal lopen? En wat dacht je van de cultuur- en vrijetijdssector?

 

Dus wat moet je doen? 3 suggesties

Als bedrijf zul je je in deze nieuwe wereld moeten verdiepen. Want of het nu de Metaverse wordt, of iets anders, Zuckerberg heeft natuurlijk gelijk dat urenlang turen op dat kleine mobiele schermpje, en de wereld reduceren tot 2D, eindig is als er nieuwe technologie komt. En met VR brillen vanaf een paar honderd euro is die binnen handbereik.

We hebben 3 suggesties voor je.

1. Neem deze ontwikkeling mee in je toekomstvisie en innovatiestrategie. Want ook al is de toekomst ongewis, VR kun je geen ‘weak signal’ meer noemen. Wanneer en hoe stap je in, dát is de vraag. Voor de meeste bedrijven is dat moment nog niet nu. Want al vaak is aangetoond dat de innovators het niet winnen (nogmaals, denk: Google Glass). De investeringen zijn hoog, de risico’s op falen groot. Dus start met nadenken en volgen van de ontwikkelingen.

2. Houd je ogen open voor de innovators.
En dan kijk je natuurlijk óver de grenzen van je branche. Welke nieuwe toepassingen zie je. Het zal als eerste hard gaan in de entertainment- en sportindustrie, en daarna opgepikt worden door media & advertising. Zoals bij Second Live. Maar houd ook Microsoft in de gaten. Die lanceert in 2022 een VR plugin / app voor Teams meetings. En dan gaat het hard.

En wat doe je morgen?

3. Koop een VR bril als je die nog niet hebt. Zorg dat je begrijpt wat er gaande is, en doe mee. Het is sowieso een gave ervaring die inspirerend werkt, en mocht het niets worden met de Metaverse, dan kan je in ieder geval meepraten nu we het café weer in mogen. Lekker fysiek aan de bar, met een drankje. Ook heel bijzonder in 2022.

Gepubliceerd op
31 januari 2022

Lees verder
Auteur
gijsbertcroes