‘Sexy, but tired. But Sexy’: Even wennen, maar vernieuwend. (Maar even wennen)

Afgelopen zomer verscheen het boek ‘Sexy, but tired. But sexy’ van vlogger en influencer Jamie Li. Het boek is niet onbesproken gebleven: er stonden nogal wat seksistische adviezen in die veel stof deden opwaaien. Daar wil ik voor nu niet op in gaan, want het hele internet staat daar immers al vol mee (bijvoorbeeld bij EenVandaag, bij HP/DeTijd maar ook presentator Tim Hofman had flinke kritiek). Wat ik wel interessant vind: het boek van Jamie Li is behalve veel besproken, ook bijzonder veel gelezen. En dat terwijl we geregeld horen dat jongeren niet meer lezen. Die kopen geen boek. Maar Jamie Li bewijst: Jongeren lezen. En als het boek ze aanspreekt, leggen ze er zelfs 20 euro voor neer. Haar boek was binnen 2 maanden toe aan een vierde druk en stond weken lang in de boeken top 10. Best aardig, voor een debuut.

Natuurlijk: Over smaak valt te twisten. En wat je met de adviezen van Jamie Li doet moet je echt zelf weten. Maar volgens mij zijn er een aantal factoren achter het succes van ‘Sexy, but tired. But sexy’ die het waard zijn om te onthouden als het gaat om het benaderen van toekomstige generaties.

1. Vormgeving en inhoud komen samen

De achterliggende reden waarom we denken dat jongeren niet meer lezen, komt omdat wij lezen met alleen tekst associëren. Het boek van Jamie Li is echter verfrissend visueel. Als je het boek openslaat, zie je al snel hoe veel aandacht er is voor de opmaak. Tekst wordt niet op pagina’s gepropt maar krijgt alle ruimte. Anekdotes worden gedrukt op gekleurde pagina’s en springen zo echt in het oog. En misschien niet onverwacht bij een boek van een online influencer: er staan heel veel foto’s in. Wanneer je door het boek bladert wordt je continu verrast en geprikkeld, hetgeen het boek heel aantrekkelijk maakt.

2. Ze schrijft just likes she talks

Eerlijk is eerlijk, ik vond het ook even wennen: Jamie Li schrijft zoals ze praat. En dat betekent: Korte zinnen, veel statements, veel humor en (tot de ergernis van velen die niet tot de doelgroep behoren) het continue gebruik van Engels en Nederlands door elkaar. “Het is net alsof je het werkstuk van een 15-jarige leest” las ik in een van de commentaren online. Misschien, zou mijn weerwoord zijn, maar dat is waarschijnlijk meteen de reden dat jongeren dit boek wel lezen. Het is namelijk in een taal geschreven die ze kennen en gebruiken in hun dagelijks leven. En dat maakt lezen weer leuk en het boek toegankelijk.

3. Alles is persoonlijk

Misschien een open deur bij een boek van een vlogger, maar in dit boek is de afstand tussen lezer en auteur volledig weggevaagd. Dat heeft niet alleen te maken met de persoonlijke adviezen van Jamie Li, maar ook met de opbouw van haar verhaal en haar taalgebruik. Verwacht je een keurig geschreven tekst met een nette opbouw in structuur, dan zal je al snel teleurgesteld zijn. Lees je het als een transcript van een gesprek met een vriendin, en het kwartje valt. Haar taalgebruik mag misschien wat rommelig zijn, Jamie Li weet wel precies de juiste toon aan te slaan die jongeren aantrekkelijk vinden.

Behoort het boek straks tot het verleden? Voorlopig lijkt dat nog niet zo te zijn. Maar Jamie Li maakt moeiteloos duidelijk dat ook in printmedia de regels veranderen. En dat als je met oude conventies durft te breken, je boek heus niet over het hoofd wordt gezien.

Actueel

Bekijk alle: