Een tweedaagse training propositieontwikkeling, speciaal voor cultuurorganisaties

Branddoctors presenteert: een tweedaagse training propositieontwikkeling, speciaal voor cultuurorganisaties.

Het programma ziet er als volgt uit:

  1. Bepalen van doelstellingen en afbakenen doelgroep: wat willen we bereiken met de propositie, en wie willen we bereiken?
  2. Ideation: We genereren ideeën op basis van bestaande kennis en trends, aan de hand van verschillende creatieve methodieken.
  3. Waardeproposities uitwerken: We werken de ideeën uit aan de hand van ons waardepropositieformat in groepjes. Wat is het klantinzicht bij dit idee, welke belofte doen we en wat is en het bewijs: hoe werkt het precies en waarom zouden bezoekers het moeten geloven?
  4. Valideren met de doelgroep: De concepten toetsen we vervolgens bij de doelgroep. In hoeverre vindt de doelgroep de concepten aantrekkelijk? We scherpen de proposities aan op basis van de feedback.
  5. Pitchen: We pitchen de ontwikkelde proposities aan elkaar en geven elkaar feedback.
  6. Ready for launch: Aan het einde van de tweedaagse training liggen er gevalideerde concrete proposities, klaar om in de markt gezet te worden. 

Succes bij het Van Gogh
Afgelopen juni (2020) hebben we het marketingteam van het Van Gogh Museum getraind in het ontwikkelen van aantrekkelijke proposities voor verschillende Nederlandse doelgroepen. De vraag was: hoe trekken we de Nederlandse bezoekers naar het Van Gogh Museum?

“Tijdens de training hebben we verschillende eigenzinnige proposities ontwikkeld, passend bij onze merkwaarden en de behoefte van de doelgroepen. De training frist je basiskennis op, geeft je concrete en creatieve handvatten, en helpt je om het plan intern op de kaart te zetten.  Binnen een paar weken was onze Familiepropositie ready for launch. Het resultaat: veel gevoel van ownernship én een stijging van het aandeel families binnen onze Nederlandse kaartverkoop.”

Carolien Gruintjes, sr. Marketingadviseur Van Gogh Museum

Wat hebben we gedaan?
In een marketingworkshop (digitaal via Microsoft Teams) hebben we de doelgroep onder de loep genomen (diverse marketingonderzoeken en analyses). Vervolgens zijn we na de introductie van de theorie, direct in tweetallen aan de slag gaan met het ontwikkelen van proposities middels inzicht, belofte, bewijs.

Alle concepten uit de training zijn doorontwikkeld tot proposities en worden in de loop van dit jaar gelanceerd. Een van de proposities, de familiepropositie, is binnen 2 weken in de markt gezet. Lees hier de hele case van het Van Gogh Museum.

We vroegen Corinne Jongh, Brand Manager van het Van Gogh Museum waarom ze deze training zou aanbevelen.

“Het helpt je (latente) behoefte en barrières te definiëren. Het dwingt je van buiten naar binnen te kijken en je te verplaatsen in de doelgroep. Zo creëer je echt relevante proposities. Naast dat het team heeft ervaren hoe belangrijk het is om altijd bij de doelgroep te beginnen, heeft het ook heel snel tot een goed eind product geleid: relevante proposities.”

Corinne Jongh, Brand Manager Van Gogh Museum

Wil jij ook met je organisatie of team aan de slag en relevante proposities ontwikkelen? Neem dan contact op met Bianca van Zwol (bianca@branddoctors.com) of Emilie Admiraal (emilie@branddoctors.com).

Wil je individueel deelnemen aan deze training? Dat kan. Bij voldoende individuele aanmeldingen zullen we een datum prikken om de training geven aan een samengestelde groep deelnemers.

Gepubliceerd op
2 februari 2021

Lees verder
Auteur
Emilie Admiraal