ABN AMRO Rogier Nieuwkamp

Echt scherpe inzichten distilleren uit een enorme hoeveelheid data bij ABN AMRO

Branddoctors kende ik nog uit mijn Aegon-tijd. Ik heb daar een training gehad die door Heidi werd verzorgd. En mijn vrouw werkte in haar tijd bij KPN veel met Branddoctors. Bovendien werd bij ABN AMRO al regelmatig met Branddoctors samengewerkt. Kortom, lijntjes genoeg.

Hoe vertalen we inzichten naar een belofte die relevant is voor onze klanten

Dus toen ik terugkwam bij ABN AMRO Markt & Segmentontwikkeling en merkte dat we wel wat hulp konden gebruiken heb ik Heidi gebeld. We hadden namelijk versterking nodig om écht scherpe inzichten te distilleren uit de enorme brei aan data die we uit klantinterviews en deskresearch vergaarden Branddoctors kan die inzichten als geen ander boven tafel krijgen. Waar zitten de tegenstellingen? Waar de spanningen?

En hoe vertalen we deze inzichten naar een belofte die relevant is voor klanten? Door een stevige basis neer te zetten in deze eerste fase van ons Design Thinking proces (de problem space), kunnen we in de tweede fase (de solution space) gerichter ideeën bedenken en experimenteren richting een propositie.

Minder risico lopen door Agile team

Voor elke propositie formeren we nu een apart agile team dat met de principes van Design Thinking steeds dichter bij een Minimal Viable Product (MVP) moet komen. Naast Design Thinking gebruiken we ook Lean Start-up en Agile om proposities beter, sneller en met minder risico naar de markt te krijgen. En met minder risico bedoel ik: zó goed gevalideerd dat we niet een heleboel geld uit hoeven te geven zonder dat daar overtuigend bewijs tegenover staat.

Eerst de inzichten scherp

Uiteindelijk is dat ook veel efficiënter. Niet eens per se in de zin van sneller of goedkoper, maar vooral ook in de zin van beter. Want zo zorg je dat je een inzicht krijgt dat ook daadwerkelijk aansluit op het probleem waar je mee zit. Te vaak zie ik dat er een oplossing is gevonden waarmee mensen direct aan de slag willen, nog voordat er goede inzichten liggen. Dan klopt het niet.

Branddoctors helpt ons om juist die inzichten scherp te krijgen. Die heb je gewoon nodig om een oplossing te vinden die echt relevant is in het leven van onze klanten. Uit deze way of working is dan ook de allereerste propositie tot stand gekomen die we nu live hebben, rond duurzaamheid.

Net doen alsof het écht bestaat

Als je kijkt naar de rode draad door mijn carrière dan ben ik altijd bezig om iets wat er nog niet is vorm te geven. Nieuwe producten, nieuwe concepten, nieuwe proposities, dat vind ik het ontzettend leuk om, dat wat er nog niet is, dat vorm te geven.

Mijn mooiste MVP is dat ik net doe of ik een boek heb geschreven. Ik presenteer dan de omslag, en laat mensen op de achterkant de samenvatting lezen. Als zij op basis daarvan zeggen dat ze het boek willen kopen, dan kan ik het gaan schrijven. In de etalage kan ik zo doen alsof het product er al is, maar aan de achterkant moet ik het product, het boek in dit geval, dus nog invullen. Als ik het gevoel krijg dat ik daarmee een behoefte vervul en dat mensen er daadwerkelijk voor willen betalen, dan kan ik het product gaan maken. Dat is hoe wij het willen doen, die ontwikkeling zie ik echt.

De juiste kwalitatieve inzichten

Branddoctors zijn ontzettend goed geschoolde marketeers die ongelooflijk goed zijn in het naar boven halen van kwalitatieve inzichten. Waar ik Branddoctors voor uitdaag is om zich ook met name in de solution space te ontwikkelen. Of om misschien wel vanuit een netwerk van mensen te kunnen kijken hoe je niet alleen een inzicht kunt maken, maar ook kunt bijdragen aan de oplossing. Nog meer experimenteren richting en bouwen van een MVP. Die oplossing dan valideren en ook daadwerkelijk in de markt zetten. Dán is de samenwerkingscirkel echt rond!

Rogier Nieuwkamp, Hoofd Experimenten & Projecten bij ABN AMRO

Bekijk ook: Het interview met Pauline Verhoef van Apollo Hotels over het visueel maken van de identiteit door Branddoctors.


Meer weten?

Maak een afspraak met Heidi Wielens via heidi@branddoctors.com of via Ellen: 030-6026000.

Gepubliceerd op
1 februari 2017

Lees verder
Opdrachtgever
Art director

Karin Vreeswijk

Strateeg

Daniel Aukes

Partner, Strateeg

Heidi Wielens