Een gevalideerde identiteit voor het Canonnetwerk die aanspreekt en verenigt

In 2017 heeft het Nederlands Openluchtmuseum de permanente tentoonstelling: De Canon van Nederland geopend. Het is echter niet zo dat de Canon van Nederland alleen in het Openluchtmuseum te zien is. Daarom is het netwerk van Canon musea opgericht. Immers meerdere musea hebben objecten en verhalen die aansluiten bij een of meer vensters van de Canon.

De uitdaging: Hoe creëer je eenheid tussen musea?

Ten behoeve van de zichtbaarheid van dit Canonnetwerk heeft Branddoctors, samen met designbureau Het Echte Werk, een nieuwe visuele identiteit, een toolbox en presentatie mogelijkheden ontwikkeld voor alle aangesloten musea. Waaraan moet een gezamenlijke visuele identiteit voldoen, hoe past het in de bestaande identiteit van de diverse musea,  hoe creëer je eenheid tussen de musea en hoe maak je het opvallend voor bezoekers?

Door middel van prototyping hebben we ‘on the spot’ getest bij bezoekers in diverse musea. Welke materialen deden het goed, welke niet? Uiteindelijk leidde dit tot een gevalideerde identiteit én communicatiematerialen.

Testen, testen, testen

In een aantal pilot musea hebben we door middel van prototyping de visuele identiteit, communicatiemiddelen en tone of voice on the spot getest bij bezoekers. Viel hen iets op? Welke materialen deden het goed, welke niet?  Tussentijds hebben we deze presentatie materialen aangescherpt en opnieuw getest in diverse musea. Uiteindelijk leidde dit tot een gevalideerde identiteit én communicatiematerialen.

Naast een nieuwe visuele identiteit hebben we ook een toolbox ten behoeve van alle Canon Netwerk deelnemers ontwikkeld, met daarin toepassingen van het logo om de Canon van Nederland onder de aandacht van bezoekers te brengen. De toolkit bestaat uit onder meer een Canonnetwerk vignet, vloerstickers voor bij de objecten en begeleidende informatiebordjes.

Het resultaat: Een gedragen visuele identiteit en presentatiemiddelen

Een door de pilot musea gedragen visuele identiteit en presentatiemiddelen die aansluiten bij de huidige identiteiten van de musea en iets extra’s vertelt over bepaalde objecten in het museum die passen bij de Canon van Nederland. En zo eenduidig elkaar versterken in het over de bühne brengen van de Canon van Nederland.


 

Gepubliceerd op
14 maart 2019

Lees verder
Auteur
gijsbertcroes

Plan een gesprek

Wil je aan de slag met je strategie, merk of je marketing? Plan een gesprek of bel ons op +31 (0)30 602 6000.