Van de gemiddeld beste behandeling, naar de beste behandeling voor jou

Merkpositionering die perspectief biedt voor het Elisabeth TweeSteden Ziekenhuis

De fusie tussen het TweeSteden Ziekenhuis en het St. Elisabeth ziekenhuis is de aanleiding en de volgende vraag van de medewerkers in het bijzonder: ‘Wat voor ziekenhuis worden wij?’

Het beste van beide huizen als vertrekpunt

De twee ziekenhuizen hadden ieder een eigen profiel; zou het een van de twee worden of een gezamenlijke? En wat gaan we de patiënt dan beloven? Samen met de collega’s, patiënten, huisartsen en verzekeraars hebben we een positionering gekozen met een bijpassend communicatieconcept. Bij de zoektocht is gekeken naar het beste van beide huizen: niet iets compleet nieuws, maar iets wat aansluit bij waar de huizen al trots op waren, waar overeenkomsten lagen en wat een gezamenlijk perspectief biedt voor het fusieziekenhuis.

Van de gemiddeld beste behandeling, naar de beste behandeling voor jou

Van binnen ziet iedereen er zo’n beetje hetzelfde uit. Maar de ene patiënt is de andere niet. Het is onze ambitie om de allerbeste zorg te bieden. Maar écht de beste zorg is zorg afgestemd op jou. In gesprek met jou. Over wat jij denkt, vindt en voelt. Want wij zijn dan wel de medische experts, alleen jij bent de jij-expert. Zo wordt de beste zorg nog beter met jou.

Alles draait om wat de patiënt vindt, wil en kan. Welke behandelmogelijkheden sluiten het beste aan bij de sociale omgeving en andere persoonlijke eigenschappen van de patiënt? Er zijn verschillende mogelijkheden op verschillende momenten voor, tijdens en na hun behandeltraject.

Dit varieert van een communicatiemiddel dat de patiënt helpt voorbereid een gesprek in de behandelkamer in te gaan (vergeet-me-nietjes) tot aan de keuzes die je hebt bij de behandeling van borstkanker: eenzelfde type van borstkanker kan voor twee verschillende personen toch een ander behandeltraject met zich meebrengen, gekoppeld aan wat er belangrijk en mogelijk is voor de patiënt.

De patiënten hebben een cruciale plek in de campagne

Deze campagne is bijzonder omdat het ETZ de inspraak van patiënten, verzekeraars en huisartsen over de positioneringsrichting doorslaggevend heeft laten zijn in de uiteindelijke keuze voor de richting. Datgene wat het ziekenhuis uitdraagt (toegespitst op de persoon) hebben ze zelfs toegepast in het positioneringstraject. De patiënten hebben zelfs een cruciale plek in de campagne: in de campagne zijn de modellen patiënten (en medewerkers) van het ETZ.

Bekijk ook: De case voor AMC & Cordaan: De Wijkkliniek over het traject gedurende een sprinttraject van 3 weken waarin wij samen met Cordaan het concept van het Buurtziekenhuis hebben verdiept. Het doel was om het tastbaarder en relevanter te maken door co-creatie met patiënten, familie en zorgprofessionals.


 

Gepubliceerd op
1 september 2016

Lees verder
Auteur
StuurluiDevelopment

Plan een gesprek

Wil je aan de slag met je strategie, merk of je marketing? Plan een gesprek of bel ons op +31 (0)30 602 6000.