Case Fellowmind: Een visie en positionering waarin de mens centraal staat

Fellowmind: merkstrategie en cultuurontwikkeling voor een snel groeiend IT-bedrijf

De samenwerking tussen Branddoctors en Fellowmind begon in 2018. Het bedrijf, dat gespecialiseerd is in digitalisering van business processen op basis van het Microsoft Dynamics 365 platform, had op dat moment rond de 400 werknemers.

Ruim anderhalf jaar later, na recente fusies in Zweden, Finland en Denemarken, staat de teller op ruim 1.250 mensen en het einde van de internationale expansie is nog niet in zicht. Hoe bouw je dan, met 18 vestigingen in 5 landen, aan een merkcultuur waar iedereen zich onderdeel van voelt? En hoe maak je daarmee het échte onderscheid in de markt?


» Bekijk ook onze sectorvisie: IT & Digital


Een visie en positionering waarin de mens centraal staat

Branddoctors ging aan de slag met het internationale management team en in gesprek met medewerkers en klanten. Al snel werd duidelijk dat dit een IT-bedrijf is met een bijzondere cultuur. Hierbij staan mensen écht in het hart van de bedrijfsvoering, en technologie is slechts een middel en geen doel.

Met ‘Meaningful Connections’ werd een ambitieuze visie geformuleerd die ervan uit gaat dat technologie tenslotte bedoeld is om tijd en ruimte te creëren voor waardevolle en betekenisvolle relaties met mensen binnen en buiten organisaties, medewerkers en klanten. Dat is in een sterk techniek gedreven IT-landschap op zijn zachtst gezegd een ander geluid.

Binnen het bedrijf staat bevlogenheid centraal, vanuit een heilige overtuiging dat als mensen tot bloei kunnen komen, de business ook bloeit.

Klanten beter bedienen en binden, met digitale technologie

De digitale technologie die Fellowmind inzet bij haar opdrachtgevers heeft als doel om naar buiten toe klanten beter te bedienen en te binden, en aan de binnenkant medewerkers in hun kracht te zetten. Dat kan alleen als operationele processen efficiënter en beter bestuurbaar zijn. En door data centraal te zetten in de totale bedrijfsvoering ontstaan kansen voor innovatie: nieuwe proposities en data driven business modellen.

In de mensgerichte cultuur van Fellowmind passen waarden als moed, eerlijkheid en kwetsbaarheid even zo goed als het delen van plezier en ambitie. Deze begrippen zijn samengevat in vier cultuurwaarden die herkenbaar en richtinggevend zijn voor datgene waar Fellowmind voor wil staan, intern én extern.

De unieke bedrijfscultuur tastbaar én deelbaar maken

In nauwe samenwerking met ontwerpbureau NoSuch, verantwoordelijk voor de nieuwe Visual Identity, is vervolgens een Brand Culture Book ontwikkeld waarin merk, strategie en bedrijfscultuur op een aansprekende manier concreet worden gemaakt in de vorm van zeven principes. Een aanpak waarin het extern gerichte Merkdocument en het meer intern gerichte ‘Culture Deck’ in elkaar vloeien.

Gert Jansen, Group Marketing Manager Fellowmind, over de samenwerking met Branddoctors

“Het is ontzettend knap hoe snel het team van Branddoctors zich de dynamiek van onze organisatie en de complexiteit van onze sector eigen heeft gemaakt. De drang om een onderwerp écht te willen begrijpen maakt dat het resultaat beter is en bovenal breed gedragen wordt door de organisatie.”

Daarmee wordt de beoogde merkcultuur niet vastgelegd in de vorm van statische richtlijnen, maar als een inspirerende uitnodiging aan huidige en toekomstige medewerkers, om zélf bij te dragen en verder te bouwen aan de Fellow mindset. Binnen het bedrijf is het intussen heel gewoon om elkaar aan te spreken als ‘Fellows’ en cultuurwaarden als ‘Better together’ of ‘Serious about Fun’ zijn populaire hashtags geworden op Social Media uitingen van medewerkers, in plaats van opgelegde merkwaarden.

Het Brand Culture Book is voor iedereen gepersonaliseerd en direct gekoppeld aan een digitale omgeving, waarin medewerkers zichzelf kunnen terugvinden en hun eigen kleur kunnen bepalen in de grotere samenhang van de groep.

“Samenwerken aan onze visie, propositie en merk voelt als een reis die we samen hebben gemaakt. Ik ben ervan overtuigd dat we ook in de toekomst nog veel uitwerkingen en verdieping met elkaar maken.”


 

Gepubliceerd op
6 mei 2020

Lees verder
Auteur
gijsbertcroes

Plan een gesprek

Wil je aan de slag met je strategie, merk of je marketing? Plan een gesprek of bel ons op +31 (0)30 602 6000.