Historisch Gelderland op de toeristische kaart gezet

Als je vraagt welke iconen het cultuurhistorisch toeristisch erfgoed van de Gelderse streken vertegenwoordigen, kom je al snel uit op Romeinen, Kastelen, Hanzesteden, Tweede Wereldoorlog en de Veluwe. Dit is niet alleen rijke historie maar biedt tegelijkertijd ook veel om toeristisch gezien ‘anno nu’ te genieten. Maar hoe zorg je er voor dat onze zuider- en oosterburen zich ook onder laten dompelen in al deze verhalen en niet doorrijden naar Amsterdam, of de kust? Precies de uitdaging waar je ons voor wakker mag maken!

Een overkoepelend communicatieconcept voor verschillende doelgroepen én initiatiefnemers

Het Nederlands Openluchtmuseum, Erfgoed Gelderland en RBT-KAN hebben ons gevraagd met een overkoepelend communicatieconcept te komen om historisch Gelderland op de toeristische kaart te zetten voor Nederland, België en Duitsland. De communicatie moest een aantal voorwaarden verenigen: Zo was het historische verhaal van Gelderland een leidend element, en diende er een duidelijke rol weggelegd te zijn voor de vijf iconen: de Hanzesteden, Kastelen, WOII, de Veluwe en de Romeinen. Bovendien moest er voldoende bandbreedte zijn om de verschillende doelgroepen (dagjesmensen, cultuurminnenden en lekker-weg-met-de-familie) te inspireren. En tot slot moest de campagne de verschillende initiatiefnemers een podium kunnen bieden.

Een middelenvrije communicatieconcept: Het verhaal van Gelderland

We hebben een middelenvrije communicatieconcept ontwikkeld waar alle partijen individueel mee verder konden en die bij lopende campagnes aan kon sluiten. Het concept wat we hebben ontwikkeld ‘Het Verhaal van Gelderland’ is het verhaal dat je als bezoeker beleeft en het verhaal waar je mee thuiskomt. De kopregels zijn op een speelse manier als ‘sterk verhaal’ geformuleerd. De uitingen hebben steeds een icoon als uitgangspunt, dat gecombineerd wordt met een activiteit, een bezienswaardigheid of een aanbieding. Zo sturen we aan op een wow-gevoel: ‘dat je dat allemaal in een keer kunt beleven!’

In beeld laten we steeds heden en verleden op elkaar aansluiten. Ook ontwikkelden we een brand book waarin we met name de tone of voice en beeldtaal in is vastgelegd en een toolkit waarmee alle betrokken partijen en hun communicatiespecialisten zelf de campagne konden uitrollen en verder ontwikkelen.

Bekijk ook Khan for Kids over het inrichten van een tentoonstelling met alle doelgroepen in het vizier.


 

Gepubliceerd op
10 april 2018

Lees verder
Auteur
gijsbertcroes

Plan een gesprek

Wil je weten hoe je je merk en marketing kunt versterken? Plan een gesprek of bel ons op +31 (0)30 602 6000.