De meeste ouderen willen graag zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen. Maar hoe lukt dat als je kwetsbaarder wordt?

Inzichten ophalen met Menzis door 24 uur door te brengen bij kwetsbare ouderen

Menzis wil meer betekenen voor haar leden. Niet alleen vanaf het moment dat de ziekenhuisrekening betaald moet worden, maar ook eerder. Ze wil haar leden meer Leefkracht geven, leefplezier om gelukkig en gezond je leven te kunnen leven.

Uitdagingen voor leefplezier verschillen per regio. Uit een analyse in de regio Twente bleek dat de vergrijzing hard toeslaat. Meer ouderen worden nóg ouder, jongeren vertrekken en door de weidse ligging is eenzaamheid onder 75-plussers een veelvoorkomend probleem. Menzis vroeg Branddoctors Mixe te helpen bij vormen van aanbevelingen om de ouderenzorg in Twente te verbeteren.

24 uur lang op bezoek

Niet voor mensen denken, maar samen met hen ervaren wat echt belangrijk is. Daarom kozen we voor een andere opzet. Met medewerkers van Menzis, zijn we op bezoek gegaan bij thuiswonende kwetsbare ouderen. Niet voor een kopje koffie of thee maar 24 uur lang. Leven, eten en slapen. Om van dichtbij te ervaren hoe het leven op leeftijd eruit ziet.

De meeste ouderen willen graag zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen. Maar hoe lukt dat als je kwetsbaarder wordt?

De 24 koppels en ouderen die ons een dag en een nacht een inkijkje hebben gegeven in hun leven hebben ons veel geleerd. Bijvoorbeeld over wat echt vervelend is aan incontinentie en dat we de ouder wordende mens steeds meer in hetzelfde hokje stoppen.

Oplossingen die recht doen aan de mens

De kennis die we hebben opgedaan wordt pas echt waardevol als hij wordt gedeeld. Met mensen die vanuit hun hart en professie bezig zijn met ouderen. Daarom hebben we met ruim 40 zorgprofessionals en partners uit Twente de inzichten gedeeld. Waarbij we, vanuit de verschillende perspectieven, tot soms verrassende oplossingen en mogelijkheden zijn gekomen. Oplossingen die recht doen aan de mens op leeftijd.

Belangrijke lessen voor de ouderenzorg

 • De menselijke maat in incontinentie
  Voor ouderen bepaalt incontinentie vaak het ritme van de dag. Hoe, waar en wanneer de oudere op pad gaat, kiezen velen van hen niet meer volledig onafhankelijk. Daarom onderzoekt Menzis hoe we het verstrekken van incontinentiemateriaal meer kunnen laten aansluiten bij het dagelijks leven.
 • De kennis van de specialist ouderengeneeskunde
  Deze gespecialiseerde arts weet als geen ander wat er speelt bij ouderen. Dit is belangrijk bij het stellen van de juiste diagnose maar ook als het gaat om welke medicatie echt van toegevoegde waarde is en welke niet. Menzis gaat onder andere deze kennis breder beschikbaar stellen voor professionals zoals huisartsen en praktijkondersteuners.
 • Van betekenis blijven
  Ook al veranderen de mogelijkheden en omstandigheden, het blijft belangrijk om een betekenisvol leven te leiden. Door lichamelijke of geestelijke achteruitgang, het wegvallen van een partner of vrienden is het soms een uitdaging om een nieuwe, betekenisvolle invulling aan het leven te geven. Iets doen voor een ander of iets doen wat je echt leuk vindt blijft van groot belang. Menzis gaat initiatieven stimuleren waarbij betekenis geven en wederkerigheid centraal staan.
 • Huishouden als prettige en logische bron van beweging
  Het runnen van een huishouden is voor veel mensen op leeftijd een belangrijke bron van beweging. De was moet opgehangen worden, de vaatwasser moet worden uitgeruimd, een tuin moet onderhouden worden en er moet eten op tafel komen. Veel mensen geven aan dit zo lang mogelijk zelf te willen blijven doen. Samen met partners is Menzis aan het kijken of we tot oplossingen kunnen komen waarbij mensen langer op een prettige manier zelf (delen van) het huishouden kunnen doen.
 • Ondernemers stimuleren te komen met oplossingen voor participatie
  Contact met anderen en meedoen in de maatschappij is voor veel ouderen een belangrijk onderdeel van een betekenisvol leven. In de praktijk zijn er echter veel ‘oplossingen’ waarbij diensten of producten naar mensen worden gebracht, waarbij het draait om het product en niet om de mens die het gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan tafeltje dekje of de bezorgservice van de supermarkt. Menzis is onder andere met Albert Heijn in gesprek over pilots in regio Twente om ouderen beter te faciliteren zelf hun boodschappen te doen.

 


 

Gepubliceerd op
24 november 2018

Lees verder
Auteur
gijsbertcroes

Plan een gesprek

Wil je aan de slag met je strategie, merk of je marketing? Plan een gesprek of bel ons op +31 (0)30 602 6000.