Je kunt telkens weer teruggrijpen op glasheldere klantinzichten

Een nieuwe markt voor OIM orthopedie

Bij OIM Orthopedie zijn we van oudsher heel goed in het aanmeten en maken van orthopedische instrumenten, schoenen en andere hulpmiddelen op maat. Daar staan we echt om bekend. Maar net als andere partijen zien we een interessante nieuwe ontwikkeling in de markt van orthopedisch schoeisel.

Een innovatieve oplossing voor een doelgroep die nu maar wat doet

Zorgverzekeraars verlagen tarieven voor hoog-complexe zorg, in het hoog-complexe segment worden ook mensen behandeld die met licht-complexe oplossingen toe zouden kunnen, innovatie maakt behandeling in licht-complexe segment langzaam maar zeker meer mogelijk en klanten met licht-complexe problemen weten niet goed wie ze kan helpen en komen uit bij zelfzorgoplossingen die vaak niet goed helpen. Als we op deze trends goed weten in te spelen, dan zou dat voor ons wel eens heel aantrekkelijk kunnen zijn. Met name ontwikkelen van een innovatieve oplossing voor een doelgroep die nu zelf maar wat doet en orthopedische bedrijven ziet als stoffig en ouderwets, lijkt een gat in de markt.

De behoeften van de doelgroep waren onduidelijk

We zijn toen met een project gestart om te kijken hoe we die mensen zouden kunnen bereiken. Maar we liepen er al vrij snel tegenaan dat we niet wisten hoe we erachter konden komen wat precies de behoeften zijn van mensen die we nog niet kennen. Een nieuwe doelgroep aanboren. Hoe doe je dat? Wat willen ze, hoe krijgen we alles boven tafel en , hoe vind je überhaupt respondenten? Toen heb ik dus Branddoctors ingeschakeld.

Blanco luisteren en inzichten naar boven halen

Ik kende Branddoctors Mixe nog vanuit mijn vorige werkgever Menzis. Toen had ik al gemerkt hoe goed jullie zijn in het echte propositiedenken. Blanco luisteren, diep de materie induiken en inzichten naar boven halen. Jullie spreken zoveel mensen dat je echt weet wat er speelt. En uit al die verhalen weten jullie steeds precies de essentie te pakken. Dat vind ik heel bijzonder, en dat doen wij jullie niet na. En dan natuurlijk ook nog gedurende het hele traject trouw blijven aan dat klantperspectief. Het werkt gewoon super. Ook omdat jullie werk de discussie intern makkelijker maakt: je kunt steeds teruggrijpen op glasheldere klantinzichten.

Heel systematisch naar een propositie

We begonnen in allereerste instantie met een paar vragen op het online onderzoeksplatform van Branddoctors. Eerst maar eens kijken of ons onderwerp wat weerklank vond. Daar werd goed op gereageerd. Niet meteen representatief, maar wel inzichtgevend. Die respondenten hebben we ook meegevraagd in het verdere onderzoek. En vervolgens hebben we heel systematisch naar een propositie toegewerkt. Richtingen getest, de ideeën zo ver mogelijk geprototyped en voorgelegd aan drie onderzoeksgroepen. Vervolgens hebben we heel concrete keuzes gemaakt. Puur gebaseerd op klantperspectief.

Een laagdrempelig voetcentrum waar je altijd een eerlijk en duidelijk antwoord krijgt

Het winnende idee is een laagdrempelig voetcentrum voor mensen met voetklachten waar je altijd een eerlijk en duidelijk antwoord krijgt. We snappen dat je op mooie schoenen wilt lopen, dus daar houden we rekening mee. Dit voetcentrum moet zo doeltreffend zijn dat mensen bereid zijn daar zelf voor te betalen. Dat maakt ons iets minder afhankelijk van zorgverzekeraars en tegelijkertijd is het voor klanten heel prettig dat we ze niet vanuit het perspectief van zorgaanbod en zorgvergoeding benaderen. We lossen gewoon hun probleem goed op!

De volgende stap is een sluitende businesscase om het centrum in de markt te zetten. We bepalen wat belangrijk is, wat we moeten vertellen en wat we moeten bieden om voor deze nieuwe klanten aantrekkelijk te zijn. Mede dankzij Branddoctors zijn we ook hier alweer een flink aantal stappen verder mee.

Rob van Willegen, Manager Marketing & Communicatie bij OIM Orthopedie

Bekijk ook: Het interview met Cindy Wolf en Marc Elisen van NVKC over de visie 2025 voor de wetenschappelijke beroepsvereniging van laboratoriumspecialisten klinische chemie.


 

Gepubliceerd op
21 januari 2016

Lees verder
Auteur
Lisette van Elst

Plan een gesprek

Wil je aan de slag met je strategie, merk of je marketing? Plan een gesprek of bel ons op +31 (0)30 602 6000.