Case ROC Midden Nederland: De aantrekkelijke route voor vmbo 4 en havo 4

ROC Midden Nederland: Mbo als aantrekkelijke route naar het hbo voor vmbo 4 en havo 4 leerlingen.

Hoe trek je havo 4 en vmbo-TL 4 leerlingen naar een mbo-opleiding, terwijl ze eerder geneigd zijn om te kiezen voor een vervolgopleiding op havo of het hbo? Met welke boodschap trek je deze doelgroep aan, hoe moet het aanbod er dan concreet uitzien en helpt het om een apart label te introduceren voor deze groep? Dat was de vraag van ROC Midden Nederland aan Branddoctors.

Het klaslokaal in

Het begint bij echt begrijpen wat er speelt binnen de doelgroep en wat belangrijk is voor hen. We stapten het klaslokaal in en daarmee letterlijk in de leefwereld van deze leerlingen. Hoe bereiden zij zich voor op de volgende stap, wat zijn hun ambities, en wat is hun beeld van mbo-opleidingen, mbo-scholen en ROC Midden Nederland?

Concurreren met havo en hbo

Havo of hbo zijn in de regel de eerste keuze voor deze leerlingen. Want, ze willen het liefst zo snel mogelijk op het hbo terecht komen. Waar de één met deze route verwacht een beter toekomstperspectief te hebben, is het voor de ander een manier om de ‘beroepskeuze’ nog even uit te stellen.

De druk is hoog om de hoogst haalbare opleiding te gaan doen. Mbo is echt plan B. In sommige gevallen is het echt zonde dat mbo niet als optie wordt overwogen, vinden zowel ROC Midden Nederland als de decanen. Want zo stellen zij, sommige leerlingen floreren juist in een omgeving waar het beroep en het praktijkgerichte meer centraal staat.

“Havo is eerste plan, dan kan ik familierecht studeren op het hbo, anders 2 jaar mbo HRM.”

Als je floreert presteer je beter en dan kan een route via het mbo een snellere en betere route naar het hbo zijn dan via de havo.

Gemotiveerd en doelgericht

Gelukkig maakt het aanbieden van een versneld opleidingsaanbod onder een apart label het mbo tot een veel interessantere optie voor deze doelgroep. Met zo’n versnelde opleiding kom je met meer beroepskennis snel bij je doel: het hbo. Ook kom je waarschijnlijk met mensen in de klas die gemotiveerd zijn om te leren. De kans dat je dan succesvol door je opleiding heen komt is groter. Dat er een apart label moest komen was nu duidelijk. Maar hoe noem je zo’n label en welke kernboodschap hanteer je?

“Het spreekt me wel veel meer aan dan gewoon mbo. Misschien is er meer aandacht voor dat je na het mbo het hbo wil gaan doen.”

Mhbo: via het mbo naar het hbo

We experimenteerden online met verschillende namen en boodschappen. Uiteindelijk kwam de naam ‘mhbo’ het beste uit de bus voor het label, met de boodschap “Via het mbo naar het hbo”. Want, hiermee verwijs je expliciet naar de ambitie om door te stromen naar het hbo. ROC Midden Nederland biedt inmiddels deze versnelde opleidingen aan. Neem hier een kijkje.

“Met Branddoctors kom je verder”

Nicoline Meijer (directeur Marketing & Communicatie ROC Midden Nederland) over Branddoctors:

Samenwerken met Branddoctors betekent een proces van A tot Z met elkaar doorlopen. Niet als opdrachtgever en opdrachtnemer, maar als partners. Branddoctors staat voor kwaliteit, creativiteit en  persoonlijke aanpak. De stijl van Branddoctors past bij de kernwaarden van ROC Midden Nederland: nieuwsgierig (verdiepen in je klant en de doelgroep), ondernemend (andere perspectieven betrekken en creatief denken) en persoonlijk (betrokken en op maat). Met Branddoctors kom je verder.


 

Gepubliceerd op
14 mei 2020

Lees verder
Auteur
gijsbertcroes

Plan een gesprek

Wil je weten hoe je je merk en marketing kunt versterken? Plan een gesprek of bel ons op +31 (0)30 602 6000.