Samen sprinten: 
 Het Buurtziekenhuis 
 
 
 
 

Case: AMC Buurtziekenhuis

 

Beeld | Dirk Verwoerd

Voor kwetsbare ouderen

Het AMC en zorgaanbieder Cordaan starten samen het Buurtziekenhuis in Amsterdam-ZuidOost. Dit ziekenhuis is gericht op oudere patiënten die na een behandeling in het ziekenhuis nog niet naar huis kunnen en noodgedwongen langer in een ziekenhuisbed moeten worden opgenomen. Daar waar in het ziekenhuis de focus meer ligt op medische handelingen, biedt het Buurtziekenhuis een andere omgeving, waar patiënten worden gestimuleerd om te bewegen. Dit is één van de eerste plekken waar de zorg voor kwetsbare ouderen op deze manier wordt opgezet. Het Buurtziekenhuis opent eind 2017 haar deuren.

Drie weken sprinten

Gedurende een sprinttraject van 3 weken heeft Branddoctors Mixe samen met het AMC en Cordaan het concept van het Buurtziekenhuis verdiept. Het doel was om het tastbaarder en relevanter te maken door co-creatie met patiënten, familie en zorgprofessionals. In het projectteam waren verschillende disciplines en belangen vertegenwoordigd: een projectleider, onderzoeker, geriater, adviseur Raad van Bestuur, specialist ouderengeneeskunde, SEH verpleegkundige, directeur Cordaan, huisarts, wijkverpleegkundige en locatiemanager. Ook vanuit Branddoctors Mixe was een multidisciplinair team betrokken: een strateeg, een onderzoeker en een creatief. Gedurende het traject werd bovendien regelmatig input en feedback van patiënten gevraagd.

Making of het Buurtziekenhuis

Onze ‘Making of’-video geeft een korte impressie weer van wat we samen hebben gedaan gedurende deze 3 weken. 

 

Waarom sprinten? 

  • Snelle doorlooptijd. Het heet niet voor niets sprinten ;-). Dat vraagt veel input van alle betrokkenen, maar tegelijkertijd zie je direct resultaat in relatief korte tijd. Dit inspireert en motiveert tot snel doorpakken.
  • We doen het samen. Sprinten doe je niet alleen, we praten dan ook al heel snel in ‘wij’-vorm. Ook wij Branddoctors waren voor 3 weken even het Buurtziekenhuis. Hierdoor is iedereen betrokken en voelt eenieder zich ook gehoord. Zo creëren we een heel fijne werksfeer.
  • Neuzen in dezelfde richting. De samenwerking is ontzettend intensief, juist omdat we in korte tijd zoveel samen doen. Het team leert elkaar onderling ook goed kennen. Je start met verschillende visies en belangen, maar uiteindelijk wijzen alle neuzen dezelfde kant op en hebben we iets waar we met z’n allen écht achter staan, namelijk datgene wat het beste is voor de patiënt.
  • Een goed begin is het halve werk. Aan het eind van het project is het interne kompas (waar staan we voor) en het externe uithangbord (hoe dragen we dit uit naar buiten toe) van het Buurtziekenhuis vastgelegd. Dit vormt een essentiële en solide basis voor de verdere implementatie van het concept.

Samen sprinten?

Heb jij ook een project wat snel moet worden opgepakt? Neem dan contact op met Wandana Nanhoe (wandana@branddoctors.com) om de mogelijkheden te bespreken. Het Buurtziekenhuis is slechts een voorbeeld, waar we erg trots op zijn. Samen kunnen we kijken wat het beste bij jou past.