Culture for Breakfast:
Anne Frank Stichting

We hebben het genoegen om thee te drinken met Maatje Mostart, Hoofd communicatie van de Anne Frank Stichting. Ze ontbijt eigenlijk nooit, maar eet snel een boterham uit de hand in de keuken. Wel heeft ze altijd een pot thee naast zich staan. Op 30 maart zijn de eerste twee afleveringen van het videodagboek van Anne Frank online gegaan. Een vernieuwende digitale propositie, gericht op jongeren. De ontwikkeling van dit videodagboek staat los van de coronacrisis. 

Toch is de lancering in een tijd waarin de jongeren binnen zitten, geen slechte timing. Het videodagboek wordt aangevuld met educatieve video’s die bedoeld zijn om op scholen te vertonen. De stichting ziet nu een toename in bezoekers voor hun educatieve online aanbod. Corona of niet, het is voor velen een inspirerend voorbeeld van hoe je jongeren kan betrekken bij de geschiedenis en musea.  “Samen met Every Media, hebben we een prachtig nieuw initiatief gelanceerd, het Anne Frank videodagboek, een 15-delige serie op YouTube. Inmiddels hebben al meer dan 130.000 mensen de afleveringen gezien. De reacties erop zijn super positief. De serie eindigt op 4 mei.”

Stel je voor. Anne Frank krijgt op 12 juni 1942 voor haar verjaardag geen dagboek, maar een videocamera. In plaats van het schrijven van dagboekbrieven, maakt ze video-opnames. De camera wordt haar dagboek. De 13-jarige Luna Cruz Perez vertaalt Annes dagboekbrieven in haar eigen woorden naar dagboekvideo’s. “Dit doet ze heel erg goed. Ze komt echt heel dicht bij je. We willen met deze serie jongeren met het levensverhaal van Anne Frank bereiken. Jongeren lezen steeds minder en brengen veel tijd door op sociale media. Dit is een manier om hen te bereiken. Door de coronacrisis zitten natuurlijk veel jongeren binnen. Hopelijk gaan ze allemaal naar het Anne Frank videodagboek kijken. En, wie weet, stimuleert het ze Annes dagboek te lezen.”

“Door de coronacrisis zitten natuurlijk veel jongeren binnen. Hopelijk gaan ze allemaal naar het Anne Frank videodagboek kijken”

Verbondenheid en de wil er samen iets van te maken

Toch staat ook de Anne Frank Stichting staat voor een heel grote opgave, want ze krijgen geen structurele overheidssubsidie. “We weten niet hoe lang de musea in Nederland dicht moeten blijven. En als we straks weer opengaan, zal het bezoekersaantal zeker niet meteen weer terug zijn op het niveau van voor de crisis.”

Het valt Maatje op hoe hard er bij de Anne Frank Stichting wordt gewerkt en hoe iedereen probeert er het beste van te maken. “Van huis uit werken is niet altijd eenvoudig, zeker niet als je kleine kinderen hebt. Het is mooi om te zien hoe iedereen hier zijn of haar weg in vindt. Ik krijg mailtjes van collega’s die ‘s avonds achter de computer zitten omdat dat overdag niet lukt. Iedereen is echt enorm begaan met de organisatie. Die verbondenheid en de wil er samen iets van te maken, dat hebben we straks als we weer open gaan ook zeker nodig.”

“Ik krijg mailtjes van collega’s die ‘s avonds achter de computer zitten omdat dat overdag niet lukt. Iedereen is echt enorm begaan met de organisatie.”

Meer Nederlandse bezoekers in de tussentijd

De Anne Frank Stichting heeft de zekerheid dat veel mensen de plek willen zien waar Anne Frank zat ondergedoken en haar dagboek schreef. “Dat zal niet veranderen. Het Anne Frank Huis is een uniek museum. Als het toerisme in Amsterdam weer aantrekt, zal ook het aantal bezoekers weer toenemen. Ik hoop eigenlijk dat in de tussentijd meer Nederlanders het Anne Frank Huis bezoeken. Er is geen rij (we hebben al 2 jaar 100% e-tickets) en er zijn geen toeristen.” Maatje is benieuwd hoe gaan de Nederlanders straks hun leven weer oppakken. “Er zijn veel online initiatieven ontwikkeld, blijven ze daar gebruik van maken of gaan ze weer en masse naar buiten, naar musea, voorstellingen en tentoonstellingen?”

“Ik hoop eigenlijk dat in de tussentijd meer Nederlanders het Anne Frank Huis bezoeken. Er is geen rij (we hebben al 2 jaar 100% e-tickets) en er zijn geen toeristen.”

Tot slot vragen we Maatje naar wie ze in de cultuurwereld nieuwsgierig is. “Job Noordhof van het Concertgebouw.” Ze streamen de Matthäus-Passion op hun website, YouTube en Facebook. “Prachtig initiatief, ik zou 1 april gaan dus ga zeker kijken. Met de concertstream hopen ze het publiek in Nederland en heel Europa een hart onder de riem te steken. Ik neem aan dat de medewerkers van het Concertgebouw ook van huis uit werken. Ik ben benieuwd hoe ze zo’n live stream organiseren, lijkt me niet eenvoudig.”


Dit interview is onderdeel van de Branddoctors Culture for Breakfast serie.
Geschreven door Emilie Admiraal, gepubliceerd op 6 april 2020.

Bekijk onze cases

Emilie Admiraal

Emilie Admiraal

Strateeg

Conceptueel, empathisch en doelgericht. Emilie laat niet los voordat je doel is bereikt. Verzorgt bootcamps op verzoek. 

Plan een gesprek

Wil je aan de slag met je strategie, merk of je marketing? Plan een gesprek of bel ons op +31 (0)30 602 6000.