Culture for Breakfast:
Beeld en Geluid

Het tweede ontbijt eten we met Elke Smelt. Elke werkt momenteel voor maar liefst 3 organisaties: Zo is ze marketeer Educatie en Onderwijs voor Beeld en Geluid Hilversum én Den Haag, en is ze projectleider implementatie van een nieuw marketing automation systeem bij het Wilminktheater in Enschede.

Het valt Elke op dat er naast heel hard werken ook heel veel aandacht is voor elkaar. “Vanuit huis is iedereen natuurlijk keihard bezig om te zorgen dat we zodra we open mogen weer zoveel mogelijk bezoekers over de vloer krijgen. Voor Den Haag bereiden we de opening van ons nieuwe museum in september voor. Daarnaast is dit voor Beeld en Geluid een tijd om bijvoorbeeld ons digitale archief voor het onderwijs (Beeld en Geluid op school) te verrijken met digitale lessen die van pas komen bij het homeschoolen.”

“Bij het Wilminktheater gebruiken we deze tijd onder andere om de digitale communicatie door een nieuwe website en verbeterde mailstrategie naar een hoger plan te trekken. Naast dat er heel hard gewerkt wordt, valt het me ook echt op dat iedereen goed op elkaar let en aandacht aan elkaar besteedt. En dat de borrel met collega’s zelfs digitaal een feestje is!”

“Naast dat er heel hard gewerkt wordt, valt het me ook echt op dat iedereen goed op elkaar let en aandacht aan elkaar besteedt.

Fear of missing out

Wat Elke tegenvalt in deze tijd is haar nieuw ontwikkelde FOMO. “Ik was nooit een extreme nieuwsjunkie, maar dat talent heb ik helaas snel ontwikkeld. Ik moet mezelf echt weerhouden van het tien keer per uur nieuwssites checken. Het kiezen van een of twee betrouwbare nieuwsbronnen en die maximaal twee keer per dag checken zou meer dan genoeg moeten zijn en bovendien meer rust geven.”

Gelukkig kom je met het ‘nieuwsstruinen’ ook mooie initiatieven tegen. En ook binnen Beeld en Geluid wordt er niet stilgezeten: Nu is het archief van Beeld en Geluid dankzij een samenwerking met de NPO in de vorm van Heimwee TV ineens beschikbaar voor iedereen thuis.

“Het zou te gek zijn als mensen ook na Corona hier nog van zouden kunnen genieten. Op persoonlijk vlak merk ik dat het minder van hot naar her reizen meer focus en aandacht geeft, daar ga ik straks (sorry NS) een betere balans in proberen te brengen. De dagelijkse opstart op het yogamatje gaat het helaas niet redden vrees ik.”

Hoe vervang je Fysiek met Digitaal?

Met een groot archief aan beeld- en geluidmateriaal valt er de komende tijd genoeg te delen. Maar wat als je in de cultuurhoek zit waar je afhankelijk bent van repeteren?

Elke zou graag haar oud collega’s van Het Nationale Theater Noël Fischer en Eric de Vroedt die vraag stellen: “Noël en Eric zaten als regisseur beide vlak voor de premières van mega producties. Het lijkt me ongelofelijk moeilijk om een digitaal alternatief te vinden voor zoiets fysieks als een repetitie. Hoe pakken zij dit aan?”

Het nieuwe normaal.

“Ik ben benieuwd wat er straks van alle digitale initiatieven blijft hangen, en hoe deze zich gaan verhouden tot ‘het echte werk’. Dus alle online museum tours, de theater streams en podcasts; wat gaan we hier van bewaren, doorontwikkelen en (nog beter) een onderdeel laten worden van een live bezoek? Ik kijk erg uit naar de productontwikkeling op dit gebied.”

“Ik ben benieuwd of straks alle digitale initiatieven een vast onderdeel zullen worden van een live bezoek”

De deuren weer open.

Als het aan Elke ligt dan weet ze wel wat je als culturele instantie als eerste moet doen als 1 juni de deuren weer open mogen: “Melden dat je altijd voldoende wc-papier hebt lijkt me een goed startpunt 😉

Zonder gekheid; ik denk dat bijna iedereen in deze fase wel -bewust of onbewust- voelt waar ze behoefte aan hebben en wat ze missen. Bij de culturele sector ligt de schone taak om hier (nog beter) naar te gaan luisteren en een passend en relevant antwoord op te geven. En ons nog beter profileren als dé fijne ontmoetingsplaatsen waar ruimte is voor ontspanning en reflectie. Die missen we natuurlijk allemaal!


Dit interview is onderdeel van de Branddoctors Culture for Breakfast serie.
Geschreven door Lisette van Elst, gepubliceerd op 3 april 2020.

 

 

Bekijk onze cases

Lisette van Elst

Lisette van Elst

Senior art director

Maakt strategie beeldend en begrijpelijk. Haar creatieve concepten zijn spot-on. Voorliefde voor cultuur, zorg en macarons.

Plan een gesprek

Wil je aan de slag met je strategie, merk of je marketing? Plan een gesprek of bel ons op +31 (0)30 602 6000.