Culture for Breakfast:
LAM museum

Vandaag geven we een prikkelend inkijkje in het leven van Froukje Budding, Hoofd Communicatie, Pers & Marketing bij het LAM museum vlakbij Keukenhof. Ook daar is dit jaar alles anders. Net als velen van ons is Froukje, naast onderwijzer en entertainer van haar drie kids, ontzettend druk met het betrekken van bezoekers bij het LAM museum. In deze periode gaat LAM terug naar de kern van het museum: persoonlijk contact met bezoekers. Samen met collega’s is Froukje hard aan de slag om dit contact vorm te geven, los van de fysieke plek. Cécile Brvar nomineerde Froukje voor Culture for Breakfast, vanwege de inspirerende dagelijkse kunstsnacks.
 

Persoonlijk contact

“Thuiswerken met drie kleine kinderen vind ik een mega-uitdaging. Maar ik prijs me gelukkig met een goede gezondheid, een fijn huis en mijn baan in een innovatief en eigenzinnig museum”. Het NRC noemde LAM al eens ‘radicaal eigenwijs’. Op een positieve manier. Als jong museum, ze zijn amper een jaar open, komen Froukje en haar collega’s in de afgelopen periode steeds meer tot de kern van het LAM.

“Hoe delen we die kern zonder fysieke plek? Alles start met persoonlijk contact, vanuit daar enthousiasmeren we bezoekers voor kunst. We willen een instapmuseum zijn, je eerste liefde in het kijken naar kunst. Dat begint met iets dat je persoonlijk raakt of iets dat je herkent uit je eigen leven. Het kijken en associëren, het stimuleren van je verbeelding: daar start het LAM avontuur.” Bij LAM doen ze het anders dan anders: geen bordjes naast de kunstwerken of audiotour en absoluut geen klassieke rondleidingen, maar een ‘kunstbelevenis van 45 minuten’.

Bij LAM doen we het anders dan anders: geen bordjes naast de kunstwerken of audiotour en absoluut geen klassieke rondleidingen, maar een ‘kunstbelevenis van 45 minuten’.

Een aanvulling

“Als nieuw museum hebben we altijd gezegd dat we aanvullend willen zijn. Er zijn al honderden prachtige musea in Nederland. Als nieuwkomer moet je iets anders aanbieden. Dat doen we.” In het LAM staat niet de kunst, maar de bezoeker centraal. “Je wordt als VIP ontvangen. Er wordt veel gelachen en gepraat. Die persoonlijke aanpak krijg je nergens anders. Mensen voelen zich bij ons op hun gemak en komen graag terug. Sommige bezoekers zijn in ons eerste jaar al zes keer geweest.”

In het LAM staat niet de kunst, maar de bezoeker centraal.

“De kunst is om onderscheidend te blijven. Daar werken we met z’n allen hard aan. We experimenteren graag in een veilige omgeving waar fouten maken mag en waar we eerlijk tegen elkaar durven te zijn. Dat in combinatie met heel veel liefde voor de bezoekers en kunst, maakt het LAM tot wat het is.”

Dagelijkse kunstsnack

Bij LAM zijn ze niet zo van het achterover leunen en stilzitten. Met het sluiten van de deuren zijn ze direct gestart met de dagelijkse kunstsnack via de nieuwsbrief en Instagram, om mensen een hart onder de riem te steken.

“Altijd prikkelend en verrassend, net als ons museum. Denk aan het maken van een naakt fruitstilleven, het fotograferen van je alledaagse ergernissen om ervan te gaan houden, het delen van je keukenkastje om te laten zien wie je bent of het proeven van kunst.” Met fans van 5 jaar tot zelfs 95 jaar oud is de dagelijkse kunstsnack populair onder een breed publiek”.

Denk aan het maken van een naakt fruitstilleven, het fotograferen van je alledaagse ergernissen…

Online en offline naast elkaar

“Dat prikkelen van je hoofd en hart kunnen we het allerbeste via echte ontmoetingen. Maar online komen we een heel eind. We zijn meer dan ooit online aanwezig. Daar groeien we. De fysieke ervaring blijft het meest waardevol, maar online kun je mensen óók raken en prikkelen anders te kijken.”

Dagelijks krijgt LAM enthousiaste inzendingen en dankmails, mensen gaan echt aan de slag met de mini-opdrachten. Die betrokkenheid doet niet onder voor iemand die na een bezoek aan het museum enthousiast is geraakt. “Offline en online kunnen naast elkaar bestaan. Het ontroert mij dat wat bij ons in het museum de kracht is, nu ook digitaal gebeurt: gesprekken tussen verschillende generaties over kunst en het dagelijks leven. Er zijn fans die met hun (klein)kinderen met elkaar of op afstand samen tot de meest prachtige en onverwachte reacties komen”.

“Het ontroert mij dat wat bij ons in het museum de kracht is, nu ook digitaal gebeurt: gesprekken tussen verschillende generaties over kunst en het dagelijks leven.”

Gesprekken over de kunst en het leven

“De uitdaging is om iedereen betrokken te houden, intern en extern. In de organisatie heeft een deel van het team het nu dubbel zo druk, maar zijn er ook 25 medewerkers waarvan het hart van hun werk ontnomen is; het contact met de bezoeker en de kunst.”

Deze collega’s die dagelijks gesprekken voeren met bezoekers, vullen hun dagen nu in met het ondersteunen van de afdelingen Communicatie, Kunst en Educatie. Zij staan dichtbij bezoekers en weten als geen ander waar het publiek warm voor loopt. “Dat is super belangrijk voor ons: we willen niet zenden, maar communiceren. Bezoekers (offline of online) staan bij ons altijd op de eerste plek.”

Bij LAM gaan ze nóg een stapje verder dan de dagelijkse snack. De collega’s gaan weer écht gesprekken voeren, maar dan op afstand. De komende tijd verrijken ze het Thuis Museum met één-op-één sessies: De Kijktelefoon. “Geef je op en heb een positief gesprek over de kunst en het leven. En geen zorgen, ook als je niets met kunst hebt, worden dit gesprekken die je niet wil missen.”

We vragen Froukje wat zij zou willen weten van het Nederlandse publiek in quarantaine. Geheel in lijn met waar het LAM voor staat, zet zij de bezoeker centraal. “Er is heel veel aanbod van musea, maar waar zit je nu écht op te wachten? Hoe kan het LAM jouw drukke of juist eenzame leven net een beetje leuker en lichter maken?


Dit interview is onderdeel van de Branddoctors Culture for Breakfast serie.
Gepubliceerd op 10 april 2020.

Bekijk onze cases

Lisette van Elst

Lisette van Elst

Senior art director

Maakt strategie beeldend en begrijpelijk. Haar creatieve concepten zijn spot-on. Voorliefde voor cultuur, zorg en macarons.

Plan een gesprek

Wil je aan de slag met je strategie, merk of je marketing? Plan een gesprek of bel ons op +31 (0)30 602 6000.