Culture for Breakfast:
Museum Catharijneconvent

Met de nominatie door cultuurcollega Anna-Maria Gobati van het Universiteitsmuseum Utrecht, blijven we ontbijten in Utrecht. Dit keer met Rosa van der Wielen, Sr. Medewerker marketing en communicatie van Museum Catharijneconvent. Rosa neemt ons mee in de wereld van wonderen. ‘Bel voor een wonder’ kreeg door de corona crisis een heel nieuwe betekenis en werd zelfs genoemd in The Guardian.

Wonderen zijn de wereld nog niet uit

Wonderen spelen sinds het begin van de mensheid een rol in het leven van alledagMuseum Catherijneconvent liet zich, net als kunstenaars door de eeuwen heen, inspireren door wonderen. Ze werkten twee jaar hard aan de tentoonstelling ‘allemaal wonderen’. Twee weken na de opening, moest het museum dicht. “Dat deed wel zeer. In aanloop naar de opening zijn we hard aan de slag gegaan met een marketingcampagne te bedenken. Heel fijn was dat we een ijzersterk team hadden, met strategisch ontwerpbureau Fabrique en ons eigen marketingteam. We zijn gestart met een landelijk onderzoek, uitgevoerd door Motivaction, naar het geloof in wonderen. We deden dit samen met onze mediapartner KRO-NCRV, waardoor we veel slagkracht hadden.

Museum Catherijneconvent liet zich, net als kunstenaars door de eeuwen heen, inspireren door wonderen

De resultaten waren spectaculair! Zo gelooft meer dan de helft van de Nederlanders in meer of mindere mate in wonderen. Dat gaf voldoende munitie om te starten met een ludieke campagne om de reguliere tentoonstellingscampagne te ondersteunen. Zo ontstond ‘Bel voor een wonder’!

Aanvankelijk leverde de campagne met name nieuwsgierigheid op. Maar toen het COVID-19 virus de wereld overnam, kreeg ‘Bel voor een wonder’ een nieuwe betekenis. Want uitgerekend nu kunnen we allemaal wel een wonder gebruiken…” De wondertelefoon kreeg veel persaandacht, zelfs The Guardian schreef er een stuk over. “Er hebben al honderden mensen naar het nummer gebeld. Het mooie is dat je niet alleen een wonder te horen krijgt van een collega van Rosa, optie 1 als je belt, maar ook je wonderverhaal kan delen, toets 3 na de piep, of de wens voor een wonder achter laten, inspreken na de toon.

‘Bel voor een wonder’ heeft een nieuwe betekenis. Want uitgerekend nu kunnen we allemaal wel een wonder gebruiken.”

Museum in een 1,5 meter maatschappij

“Online is nu de enige mogelijkheid om van het kunst- en cultuuraanbod te genieten. Gelukkig bedenken musea en culturele instellingen te gekke dingen voor hun publiek. Dat is ontzettend leuk en inspirerend. Ik smul van alle creatieve ideeën en grappen die ineens op-poppen op social media sinds de intelligente lock-down van kracht is. Ook in ons museum zijn collega’s heel vindingrijk en in eerdere edities van #cultureforbreakfast zagen we al veel moois voorbijkomen zoals online tours en doe-opdrachten.”

Rosa en haar collega’s kijken al uit naar het moment dat de deuren weer open gaan, uiteraard mét de nodige maatregelen voor de 1,5 meter maatschappij. ”Achter de schermen werkt iedereen hard aan een nieuwe strategie om het museum 1,5 meter-proof te maken, waarbij  op nieuwe manieren digitale middelen worden ingezet. De succesvolle start van de campagnes voor ‘Allemaal wonderen’ zullen we, zodra het museum de deuren weer kan openen, gebruiken om een nieuwe kickstart te geven aan deze prachtige tentoonstelling. Gezien alle positieve reacties die we tot nu toe hebben gehad ben ik ervan overtuigd dat de tentoonstelling alsnog een groot succes zal worden.”

“De succesvolle online start van ‘Allemaal wonderen’ zullen we, zodra het museum open is, gebruiken om een kickstart te geven aan deze prachtige tentoonstelling.”

Maar voor nu is Rosa met haar collega’s volop bezig om het museum beleving bij de bezoekers thuis te laten ervaren. “Met het marketing-team hebben we afgelopen tijd keihard gewerkt om het museum op een andere manier aan het publiek te kunnen tonen. We weten dat onze fans erg houden van inhoudelijke verhalen. Daarom hebben we onder andere podcasts gemaakt over diverse topstukken, maar we laten ook conservatoren aan het woord over hun favoriete werken. Ik wil graag kijken of het lukt om deze verfrissende vondsten mee te nemen als we weer open gaan.”

Wie goed doet, goed ontmoet

Deze tijd brengt niet alleen online initiatieven om kunst en cultuur te blijven ervaren. Het laat ook de beste kant van mensen zien om ook offline er iets moois van te maken. “Ik vind het geweldig dat organisaties zich inzetten om mensen daadwerkelijk te helpen, zoals het initiatief van ZIMIHC en SportUtrecht.

Zij hebben samen met het Jeugdfonds Sport & Cultuur Utrecht pakketten samengesteld voor kinderen voor wie thuisonderwijs niet vanzelfsprekend is. De tas zit vol met sportieve en culturele activiteiten met ‘analoog’ aanbod, dat zonder wifi en laptop uit te voeren is. Al het materiaal draagt bij aan de creatieve en sportieve ontwikkeling van de kinderen. Wij hebben daar als museum graag aan bijgedragen.Het is belangrijk om als museum samen te werken met organisaties die midden in de samenleving staan. In het najaar gaan we dan ook met dit soort organisaties een debatwedstrijd voor het primair onderwijs in de regio Utrecht organiseren.”

“De tas zit vol met sportieve en culturele activiteiten met ‘analoog’ aanbod, dat zonder wifi en laptop uit te voeren is.”

Social media in het post corona tijdperk

Als we straks langzaamaan weer fysiek samen kunnen borrelen en eten, zonder de tussenkomst van een scherm, is Rosa vooral benieuwd of mensen nog steeds zo actief blijven op social media, of dat het digitale leven voorlopig voldoende is geweest en het leven meer dan voor de quarantaine ‘analoog’ verder gaat. Hebben de online bezoekers voorlopig genoeg culturele initiatieven geproefd en gaan ze dan vooral weer een museum écht beleven of blijft de interactie via online kanalen een verrijking?

Buiten de sector

Op de vraag wie Rosa nomineert voor een volgende #Cultureforbreakfast laat ze ons weten: “Ik zou het ook interessant vinden om het verhaal van iemand van buiten het museale veld, zoals dat van Appie Alferink van ZIMIHC, te horen.” Wij gaan het ze vragen!


Dit interview is onderdeel van de Branddoctors Culture for Breakfast serie.
Gepubliceerd op 22 april 2020.

Bekijk onze cases

Lisette van Elst

Lisette van Elst

Senior art director

Maakt strategie beeldend en begrijpelijk. Haar creatieve concepten zijn spot-on. Voorliefde voor cultuur, zorg en macarons.

Plan een gesprek

Wil je aan de slag met je strategie, merk of je marketing? Plan een gesprek of bel ons op +31 (0)30 602 6000.