Lisette van Elst
Senior art directorMaakt strategie beeldend en begrijpelijk. Haar creatieve concepten zijn spot-on. Voorliefde voor cultuur, zorg en macarons.
Vandaag ontbijten we met Carola van der Woude, Hoofd Marketing & Communicatie bij het Nederlands Openluchtmuseum (NOM). Hoewel het museum in Arnhem momenteel gesloten is, zijn ze drukker dan ooit. Grootse campagneplannen moeten worden aangepast. Daarnaast maken ze actuele content om aangehaakt te blijven bij de bezoekers. Het NOM draait op 300 medewerkers en 350 vrijwilligers. Hoe houd je die op afstand allemaal betrokken?
Eind maart zou het zomerseizoen starten met het jaarthema ‘Ontmoeten’. “Niet gedacht dat dit thema zo actueel zou zijn. Bij ‘Ontmoet mij’ draait het om mensen met hun unieke verhalen. Met de boodschap ‘Luister naar elkaar en leer meer over je eigen geschiedenis en die van een ander. Ontmoeten verbindt, ontdek wat je gemeen hebt’.”
Nu de fysieke ontmoeting niet kan plaatsvinden is het concept aangescherpt en ook de online trailer is aangepast. “Verder zijn we al een jaar heel actief met contentmarketing. Zo zetten we bijv. veel video’s in. Komende weken hebben we verschillende interviews gepland met presentatoren die iets vertellen over een locatie of een rondleiding geven. De opnames vinden momenteel plaats. En ook willen we een rondleiding geven in onze nieuwe tentoonstelling ‘Heb je een vuurtje voor mij?’ zodat we tóch al online kunnen laten zien wat mensen nu moeten missen.
Het Nederlands Openluchtmuseum is zo’n 44 hectare groot en staat vol met allerlei authentieke en bijzondere gebouwen. Ieder gebouw heeft zijn eigen geschiedenis en interessante verhaal. “Onze huidige content proberen we nog meer toe te spitsen op de actualiteit. Gebouwen en verhalen die aansluiten bij de geschiedenis en de situatie waarin we nu zitten bijvoorbeeld: crisis en quarantaine. Zo delen we verhalen over locaties met een bepaald huidig sentiment zoals het Groene Kruisgebouw.”
Het Groene Kruisgebouw staat symbool voor de wereld van de gezondheidszorg in de jaren vijftig. “Ook hadden we een grootse consumentencampagne in de meivakantie gepland. Met ‘Geschiedenis in je woonkamer’ proberen we aangehaakt te blijven bij onze bezoekers. We posten ook veel over hoe het museum er nu bij ligt, vol bloemen en met veel jonge dieren, dat slaat erg aan op social media.”
“Het Groene Kruisgebouw op ons park staat symbool voor de wereld van de gezondheidszorg in de jaren vijftig. Daar zit sentiment omheen.”
Naast content vraagt ook interne communicatie en aansturing van een team op afstand veel aandacht. Tijdens het crisisoverleg wordt de actualiteit besproken. Communicatie naar medewerkers en vrijwilligers is daarin superbelangrijk, er leven veel vragen. “Het museum draait op ruim 300 medewerkers en 350 vrijwilligers. We houden ze tweewekelijks op de hoogte door middel van een digitaal ‘Dagblad’. Deze is gevuld met informatie, verhalen van medewerkers, museumlocaties die opgeknapt worden, de status van lopende projecten. Dus niet alleen de huidige ontwikkelingen rondom corona, maar juist ook al het ‘normale’ nieuws dat er is in en om het museum. En af en toe iets extra’s zoals een digitale kaart om ze te laten weten dat we aan ze denken. Dat wordt zeer gewaardeerd.”
“We delen niet alleen de huidige ontwikkelingen rondom corona, maar juist ook al het ‘normale’ nieuws dat er is in en om het museum.”
Volgens Carola is de zorg voor elkaar en het gevoel van saamhorigheid binnen de gemeenschap sterker dan ooit in deze periode. “Ik was een paar dagen geleden jarig en kreeg om stipt 10 uur van ieder uit mijn team een persoonlijke videoboodschap. Heel ontroerend en zó enorm lief. Ik hoop van harte dat we dat gezamenlijke vast kunnen houden en oog voor elkaar blijven houden.”
Gelukkig heeft het NOM heel trouwe vrienden. Ze zien de afgelopen jaren ook een stijging in de ‘plezierzoekers’ die met kinderen naar het museum komen.
“Voldoende zichtbaar zijn en blijven is van belang, maar ook goed kijken naar je prijs propositie komende tijd. We doen mee aan een onderzoek waarin het consumptiegedrag in de vrijetijdsector wordt onderzocht. Naast de museumkaarthouder hebben we ook veel bezoekers die online een kaartje kopen. Je kunt je voorstellen dat consumenten komende maanden de hand op de knip houden en dat dat consequenties heeft voor de bezoeker van een dagattractie. Daarom is het goed om als organisatie ook te kijken naar je prijs. Hoe ga je daar mee om op het moment dat we weer volledig open kunnen? Ga je samenwerkingen aan met resellers, pas je je tariefstelling aan tijdens daluren?”
“Je kunt je voorstellen dat consumenten de hand op de knip houden en dat dat consequenties heeft voor de bezoeker van een dagattractie.”
De verplichte ‘lockdown’ raakt elke organisatie, binnen én buiten de cultuurwereld. Maar voor Carola voelt het extra zuur: “We zaten na een reorganisatie in een opwaartse lijn. We hebben een flinke professionaliseringsslag gemaakt en waren weer aan het ‘bouwen’. Er is zo enorm hard gewerkt afgelopen 2 jaar. Mijn zorg zit hem in het feit dat deze crisis financiële consequenties heeft en we wellicht eerst weer een paar stappen terug moeten doen om vervolgens verder te kunnen. Ik vraag me af hoe alle kleinere musea die grotendeels uit vrijwilligers bestaan, omgaan met deze situatie, zoals het Stadsmuseum Harderwijk, of Musea Zutphen.”
“We zaten na een reorganisatie in een opwaartse lijn. We hebben een flinke professionaliseringsslag gemaakt en waren weer aan het ‘bouwen’… de timing voelt zuur.”
“Bezoekersaantallen en omzet blijven achter. Grote investeringen in het park die dit jaar gepland stonden, denk aan verbouwingen, zullen opnieuw bekeken worden. Alles wordt opnieuw gewogen: is het nú nodig of kunnen we het uitstellen? Toch verwacht ik dat iedereen, zodra het kan, de behoefte heeft er weer op uit te gaan. Dan hoop ik van harte dat bezoekers het NOM weer weten te vinden.
Dit interview is onderdeel van de Branddoctors Culture for Breakfast serie.
Geschreven door Lisette van Elst, gepubliceerd op 17 april 2020.
Maakt strategie beeldend en begrijpelijk. Haar creatieve concepten zijn spot-on. Voorliefde voor cultuur, zorg en macarons.
Wil je aan de slag met je strategie, merk of je marketing? Plan een gesprek of bel ons op +31 (0)30 602 6000.