Culture for Breakfast:
Rijksmuseum Muiderslot

We vragen aan Cécile Brvar, Hoofd Marketing, Communicatie en Fondsenwerving, of zij een eitje met ons wil eten. Cécile is onze eerste gast van Culture for Breakfast.

Ondanks dat het Muiderslot dicht is, is Cécile knetterdruk. Ze is de hele dag druk met zoomen, appen, bellen, mailen én plannen maken.. Daarom zijn wij dus extra benieuwd wat haar bezig houdt en hoe Rijksmuseum Muiderslot om gaat met deze tijd. En natuurlijk blij dat zij ondanks de drukte, tijd vrij wil maken voor het interview.

Wat Cécile met name bezighoudt naast gezond blijven, is hoe we als culturele sector iets positiefs kunnen bijdragen in deze moeilijke tijden. Culturele organisaties staan allemaal voor dezelfde uitdaging: ze zijn dicht. Hoe bereiken we toch onze doelgroep en het publiek?

#Slotopslot

“Ik vraag me af hoe zichtbaar te blijven terwijl het Muiderslot gesloten is. En hoe dat op een laagdrempelige manier te doen, zodat het mensen even een glimlach bezorgt of afleiding biedt van de dagelijkse zorgen.” Daarom bedacht het team van Cécile de online campagne: #SlotopSlot. De komende periode delen ze allerlei content via de sociale mediakanalen: filmpjes, foto’s, vlogs, doe-opdrachten, recepten, gedichten, muziekfragmenten en meer. Ook bieden ze opdrachten voor thuisonderwijs. Handig voor alle ouders die ineens ook juf en meester zijn.

“Ook bieden we opdrachten voor thuisonderwijs. Handig voor alle ouders die ineens ook juf en meester zijn.”

“Alles wat we doen, heeft uiteraard een relatie met het kasteel, de tuinen en ons eeuwenoude podium. Wat niet veel mensen weten, is dat hier al sinds de 17e eeuw concerten, theatervoorstellingen, literaire en culinaire avonden plaatsvinden.

Daar is een heleboel over te vertellen, net als over de ruim 700 jaar geschiedenis van het kasteel en de over de prachtige historische kasteeltuinen en de vestingwerken, onderdeel van UNESCO Werelderfgoed. Onze campagne werd opgepikt door de museumvereniging die 950.000 museumkaarthouders erop attendeerde. Ook diverse media benaderen ons. We zijn dus nog zichtbaar ;).”

De drukste maanden van het jaar

Hoe mooi de initiatieven die ontstaan ook zijn, het is behoorlijk rampzalig dat het Muiderslot juist in dit jaargetijde gesloten is. De vraag die ons allen bezighoudt, is hoelang dit gaat duren en hoe we er uit gaan komen. Het voorjaar en de zomer zijn voor het Muiderslot de drukste maanden van het jaar. Er komen dan veel scholen, bezoekers tijdens alle feestdagen en het toeristenseizoen start met Pasen.

Bovendien komen bruidsparen in het voorjaar graag hun bruidsfoto’s maken of trouwen in het kasteel. “Als cultureel ondernemer missen wij dus behoorlijk wat inkomsten uit entree, horeca, winkel en locatieverhuur. Wij verdienen ruim 60% van onze inkomsten zelf, dus dat later dit jaar nog op peil krijgen, is een ongekende uitdaging. Gelukkig is er een noodfonds in oprichting door de overheid. Als rijksmuseum mogen we daar gelukkig ook een beroep op doen.”

“Hoe mooi de initiatieven die ontstaan ook zijn, het is behoorlijk rampzalig dat het Muiderslot juist in dit jaargetijde gesloten is”

Trial and Error

Voorbij de crisis

En dan, de crisis is voorbij. Cécile verwacht de draad weer op te pakken met waar ze met haar team mee bezig was. “We waren juist zo lekker bezig met een aantal mooie projecten voor publiek, met vergroten van onze toegankelijkheid op allerlei manieren, met het betrekken van meer en meer verschillende doelgroepen. Ook nemen we lessons learned uit deze crisis mee. Die zullen voor mijn team vooral gaan over het ontwikkelen van digitale content op allerlei manieren.”

De hoop is dat straks als iedereen weer naar buiten mag, mensen graag uitjes maken, bijvoorbeeld naar een museum of kasteel. “Hoe wij ons dan onderscheiden in het speelveld? Door te blijven wat we zijn: een magische en levendige plek, vlakbij Amsterdam, een middeleeuws kasteel in een groene en waterrijke omgeving waar ruim 700 jaar verhalen voor het oprapen liggen. Dat is toch onderscheidend genoeg?”


Dit interview is onderdeel van de Branddoctors Culture for Breakfast serie.
Geschreven door Emilie Admiraal, gepubliceerd op 1 april 2020.

Bekijk onze cases

Emilie Admiraal

Emilie Admiraal

Strateeg

Conceptueel, empathisch en doelgericht. Emilie laat niet los voordat je doel is bereikt. Verzorgt bootcamps op verzoek. 

Plan een gesprek

Wil je aan de slag met je strategie, merk of je marketing? Plan een gesprek of bel ons op +31 (0)30 602 6000.