Culture for Breakfast: Singer Laren

Vandaag, iets meer dan twee weken nade diefstal van de Lentetuin van Van Gogh, schuiven we aan het ontbijt bij Esther Driessen, hoofd PR, marketing en communicatie van Singer Laren. Praten over de diefstal doen we maar kort, want het Singer Laren kijkt vooruit. En naar mooie initiatieven die nu ontstaan. Ze zijn net als de andere musea vooral bezig om de looptijd van tentoonstellingen door te schuiven en te verlengen. Hetzelfde geldt voor de programmering van het theater. Het is nog zo onzeker allemaal. Wanneer kunnen ze weer open? En hoe gaan ze dan open?

Op de dag dat ze bij Singer Laren hoorden dat het museum de deuren moesten sluiten, zijn Esther en museumdirecteur Jan Rudolph de Lorm het museum ingedoken om een aantal filmpjes op te nemen. Gewoon met een simpele Iphone, verder geen apparatuur.

“Ik denk dat deze spontaniteit en de emotie van dat moment door onze bezoekers gevoeld wordt. De reacties zijn zo leuk. Op dit moment vind ik het heel belangrijk om met onze bezoekers in contact te blijven. We zullen de komende tijd heel creatief moeten zijn om het hoofd boven water te houden, maar ik ben ervan overtuigd dat ons dit gaat lukken.”

De diefstal van het schilderij Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar (1884) van Vincent van Gogh houdt iedereen bij Singer Laren natuurlijk bezig. “Ik hoop zo dat het werk snel en onbeschadigd teruggevonden wordt. Het is echt vreselijk voor het Groninger Museum, maar ook voor ons allemaal. Want kunst is er om gedeeld te worden, om van te genieten, geïnspireerd te raken en getroost te worden, zeker in tijden als deze.”

“De diefstal van het schilderij Lentetuin van Vincent van Gogh houdt iedereen bij Singer Laren natuurlijk bezig”

Online Ov

Er zijn op dit moment veel online initiatieven vanuit musea en culturele instellingen. De een nog leuker dat de ander. Esther is benieuwd of de quarantaine consument door de bomen het bos nog wel ziet. Wat vinden ze van al die initiatieven? Welke springen er uit? “Mijn oog viel deze week op de ‘Quarantaine doe-tips’ van het Groninger museum; elke week een nieuwe creatieve opdracht voor thuisblijvers. Erg leuk. En het Mauritshuis daagt ons uit om met eten te spelen, maak een schilderij na met voedsel. Een bord vol kunst. Geweldig!” Offline wordt er in Nederland ineens weer massaal gepuzzeld. “De webshop is bijna klaar! Binnenkort is de puzzel verkrijgbaar van het schilderij van Ferdinand Hart Nibbrig, twee kinderen onder een appelboom.”

Inspirerende initiatieven

Deze coronatijd brengt mooie, creatieve initiatieven met zich mee. We vragen Esther welke initiatieven zij het mooist vindt. “Niet lang nadat culturele instellingen de deuren moesten sluiten vanwege het coronavirus, zag ik een prachtig filmpje van het Rotterdams Philharmonisch Orkest: Fromus, for you. Het ontroerde me, echt heel mooi. Daarna zijn er natuurlijk nog veel meer mooie en grappige filmpjes verschenen, maar deze springt er wat mij betreft echt uit.” “Een heel mooi initiatief vind ik SupportYourLocalsNL. Ik woon in de bollenstreek en geniet elke thuiswerkdag van een huis vol tulpen. Daarnaast bestel ik regelmatig een maaltijd- of boodschappenbox van ondernemers uit de buurt. Vanuit Singer Laren doneerden we dozen met handschoenen aan de GGD en op het moment dat we de horeca sloten, heeft onze kok al het eten dat er nog was naar verzorgingshuizen gebracht. Verder hoop ik dat we mensen die worden getroffen door het coronavirus nu online en straks weer in het museum en het theater een beetje troost en ontspanning kunnen bieden.”

“Ik zag een prachtig filmpje van het Rotterdams Philharmonisch Orkest: From us, for you. Het ontroerde me, echt heel mooi.

Blik vooruit

We vragen hoe Esther uitkijkt naar het moment dat het museum en het theater weer open gaan. “Ondanks de onzekerheid, denk ik natuurlijk wel nu al na over de communicatie: als we weer open gaan. Maken we daar een feest van of zijn we terughoudend? Wanneer zullen onze bezoekers weer komen? Onze doelgroep is op leeftijd en valt in de risicogroep. Hoe kunnen we als museum en theater op een goede manier vormgeven aan de nieuwe 1,5 meter samenleving? Dat zijn vragen die ons nu bezighouden.”

Thuiskomen, maar dan bij Singer

Daarnaast is Esther met haar team natuurlijk bezig met aanpassen van campagnes en theaterprogrammering. Singer Laren heeft de theatervoorstelling ‘Wat ik moest verzwijgen’, geregisseerd door Edwin de Vries, door moeten schuiven naar volgend jaar. “We hadden een postercampagne gepland, daar hebben we heel snel nieuwe posters voor laten maken met de tekst ‘Zorg goed voor elkaar’. We zijn best een beetje trots dat we dat zo snel hebben gedaan, in onze huisstijl met mooie symbolen, zoals de zwanen. We kregen hele leuke reacties”. De zwanen staan symbool voor villa De Wilde Zwanen; de villa die Anna en William Singer bouwden toen ze in Laren kwamen en nu nog steeds het hart van Singer Laren is.

“Bij Singer Laren gaat het om het ‘totaalplaatje’, daar zijn we onderscheidend in, bezoekers komen ‘bij Singer thuis’.”

De bezoekers van Singer Laren weten wat ze kunnen verwachten; daar komen ze speciaal voor. “Ik denk dat het heel belangrijk is om uit te blijven gaan van onze eigen identiteit. Onze bezoekers komen niet alleen voor een mooie tentoonstelling of een voorstelling, maar ook voor de sfeer; een kop koffie bij de open haard in villa De Wilde Zwanen of een lunch op het terras in de beeldentuin. Bij Singer Laren gaat het om het ‘totaalplaatje’, daar zijn we onderscheidend in, bezoekers komen ‘bij Singer thuis’.”

Het mooiste museum van Nederland

Esther nomineert voor de volgende Culture for Breakfast, naar haar mening een van de mooiste musea van Nederland: De Pont in Tilburg. “Ik kom daar heel graag en ik ben erg benieuwd hoe het met ze gaat in deze onzekere tijden. Ik heb Martijn van Nieuwenhuyzen wel eens ontmoet toen ik nog bij Studio Drift werkte, maar ken hem niet persoonlijk, wellicht een mooie manier om via deze weg eens kennis te maken.” — Dit interview is onderdeel van de Branddoctors Culture for Breakfast serie. Geschreven door Emilie Admiraal, gepubliceerd op 15 april 2020.

Bekijk onze cases

Emilie Admiraal

Emilie Admiraal

Strateeg

Conceptueel, empathisch en doelgericht. Emilie laat niet los voordat je doel is bereikt. Verzorgt bootcamps op verzoek. 

Plan een gesprek

Wil je aan de slag met je strategie, merk of je marketing? Plan een gesprek of bel ons op +31 (0)30 602 6000.