Culture for Breakfast:
Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen

Een verfrissend ontbijtje deze ochtend met Marjolein de Boo, Marketing Communications manager a.i., Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen. De stichting heeft maar liefst vier musea onder zich: Het Tropenmuseum, het Afrika Museum, Museum Volkenkunde en het Wereldmuseum Rotterdam. Met nog één weekend voor de heropening valt er genoeg te doen!

Niet voor 1 maar 4 musea

“Het is inderdaad een hele operatie. Wij moeten deze exercitie niet voor 1 maar voor 4 musea uitvoeren met elk zo zijn eigen specifieke kenmerken. Daarom hebben we diverse teams samengesteld die hier mee aan de slag zijn. Zo is er een groep collega’s aan het werk om alles op zaal Corona proof te maken op de verschillende locaties. Dat is best een ingewikkelde klus: een schilderij bekijken op 1,5 meter gaat prima, maar wij hebben nogal wat interactives in onze tentoonstellingen, waar je veel met aanraking te maken hebt. En die moeten allemaal veilig zijn. Ook zijn er collega’s bezig met de looproutes en alle interne communicatie en andere maatregelen als bezoekers in een van onze musea zijn. Denk aan stickers, informatiepanelen en schermen.”

“Een schilderij bekijken op 1,5 meter gaat prima, maar wij hebben nogal wat interactives in onze tentoonstellingen, waar je veel met aanraking te maken hebt. En die moeten allemaal veilig zijn.”

“Verder werd er heel hard gewerkt om voor de 4 musea het hele online ticketing systeem op de rit te krijgen. Donderdag is alles online gegaan en binnen no-time waren er al veel boekingen binnen. Dat stemt positief!”

Genoeg ruimte

Een museum klaarmaken voor de anderhalvemeter samenleving gaat prima als je de ruimte hebt. Maar niet elk museum beschikt over die luxe. “Over het algemeen hebben wij vrij grote ruime gebouwen. Dus dat is nu echt wel een enorm voordeel. In het Tropenmuseum, maar ook in Museum Volkenkunde in Leiden kunnen we daarom best veel mensen per tijdsslot toelaten. En dat alles ruim binnen het geldende protocol. Voor het Wereldmuseum is de capaciteit nu nog beperkt. Dit komt omdat we na een gefaseerde herinrichting nog niet helemaal geopend zijn met alle zalen. Bezoekers kunnen wel de succesvolle tentoonstelling Dossier Indië zien of de voor families populaire doe-tentoonstelling Superstraat, waar je kan testen hoe jij het doet in de 1,5 meter samenleving. In september is alles open en dan hebben we ook meer capaciteit. Het Afrika Museum in Berg & Dal heeft naast een licht en prettig museumgebouw een heel grote museumtuin; bezoek kan zich makkelijk spreiden. In de zomerperiode ontvangen wij veel families voor onze buitenactiviteiten; dit jaar een enorm doolhof van vele hooibalen. Daarna lekker picknicken of op leenfietsen stappen die wij ter beschikking stellen om de directe omgeving nog wat beter te ontdekken. Die is daar echt prachtig!”

Tuinen Afrika museum

De nieuwe werkelijkheid

Nu het vizier op 1 juni gericht staat zou je bijna vergeten dat de lockdown substantiële veranderingen heeft teweeggebracht die misschien het vasthouden wel waard zijn. Marjolein vindt vooral de nieuwe manier van vergaderen erg prettig. “Omdat wij 4 locaties hebben, waren collega’s van ons team veel aan het reizen tussen de verschillende steden in het pre-Corona tijdperk. Wij merken nu dat we ook heel goed digitaal kunnen vergaderen. En soms wellicht nog wel beter! Iedereen is heel gedisciplineerd.”

“Wat ik ook echt leuk vind is dat er veel creativiteit loskomt. Werk viel weg, werd anders, wat ga je dan doen..? Zo hebben collega’s van educatie, collectiebeheer, conservatoren en marketing de koppen bij elkaar gestoken en zijn we gestart met Wereldverhalen; online verhalen en filmpjes over onze collectie, en met Wereldactiviteiten; allerlei educatieve activiteiten voor thuis. Ook zijn we gestart met #mijnmuseum; nu iedereen meer thuis is, is een fijne thuisomgeving belangrijk. En wat verzamelen mensen? Super enthousiaste reacties. We zijn in contact gekomen met iemand die zelf een museum heeft met een paar duizend fluiten. We hebben hem gevraagd ons te helpen om onze collectie fluiten nog beter te kunnen determineren. Heel bijzonder!”

On- en offline

De cultuursector heeft zo’n 8 weken alleen digitaal bestaan. Zal het aanbod in de toekomst ook meer een mix worden van on-en offline cultuurbeleving? “In onze musea is het eigenlijk altijd al een mix geweest: bezoekers gingen al actief online op zoek naar informatie en extra verdieping. Zowel voorafgaand, maar ook na het bezoek. Alleen viel door Corona het belangrijkste deel weg; het echte fysieke bezoek. Het bezoek zal door richtlijnen rondom Corona wellicht een wat andere ervaring worden. Maar toch is een tentoonstelling bezoeken en objecten in het echt zien uiteindelijk onvervangbaar.”

“Onze bezoekers gingen al actief online op zoek naar informatie en extra verdieping. Zowel voorafgaand, maar ook na het bezoek.”

De eerste bezoeker

Cultuurminnend Nederland heeft uitgekeken naar de versoepeling vanuit de regering maar of dat zich vertaald naar daadwerkelijk bezoek is nog afwachten. “Het belangrijkste is dat de bezoekers weer het vertrouwen krijgen om dit soort uitstapjes te gaan maken. We zijn dan ook heel benieuwd hoe het bezoek zich gaat ontwikkelen. Communiceren over de maatregelen die zijn genomen kan al een belangrijke drempel wegnemen. Verder besteden de media veel aandacht aan de openstelling van musea, dat helpt ook. In verschillende steden ontstaan er collectieve initiatieven ondersteund door de marketing partners van de stad. Er worden gezamenlijk campagnes uitgezet dat de musea weer open zijn. Ook biedt men hulp om via hun kanalen te communiceren richting het publiek; dat zijn allemaal steuntjes in de rug om te laten weten dat de musea weer open zijn.”

Ontdek de wereld in Nederland

“Wij zelf gaan ook langzaamaan onze campagnes weer opstarten. Nu het onduidelijk is of mensen kunnen gaan reizen, hebben wij een mooie propositie; in onze musea kan je de rijkdom aan culturen en objecten van de wereld ontdekken. In het Tropenmuseum is er een prachtige tentoonstelling over Bali, in Museum Volkenkunde over Oceanië en in het Afrika Museum openen we deze week een speciale World Press Photo tentoonstelling; Door de lens van met hedendaagse fotografen uit Afrika. Je hoeft Nederland dus niet uit om de wereld te ontdekken!”

“Nu het onduidelijk is of mensen kunnen gaan reizen, hebben wij een mooie propositie; in onze musea kan je de rijkdom aan culturen en objecten van de wereld ontdekken.”

Podiumkunsten in het spotlicht

We vragen Marjolein wie ze graag een plekje in het spotlicht gunt en met een achtergrond in podiumkunsten is de nominatie geen vreemde. “Ik zou graag willen vragen hoe het met Sophie Braam is van Theater DeLaMar. Ik heb veel opdrachten gedaan in de culturele sector en het gaat mij echt aan het hart hoe zwaar de theaters, de gezelschappen en de mensen werkzaam in dit deel van de cultuursector het hebben.

De dag die in de boeken gaat als…

Als laatste zijn we heel erg benieuwd waar Marjolein zal zijn 1 juni. De dag is nu al zo beladen dat we er van overtuigd zijn dat we over 10 jaar nog precies weten wat we toen als eerste bezocht hebben. “Ik ga maandag naar het Wereldmuseum waar we als eerste de Wethouder en pers ontvangen. Daarna gaan de deuren om 12 uur open voor het publiek en heten we iedereen van harte welkom! Heel fijn dat er weer leven komt in het museum.”


Dit interview is onderdeel van de Branddoctors Culture for Breakfast serie.
Geschreven door Lisette van Elst, gepubliceerd op 29 mei 2020.

Bekijk onze cases

Lisette van Elst

Lisette van Elst

Senior art director

Maakt strategie beeldend en begrijpelijk. Haar creatieve concepten zijn spot-on. Voorliefde voor cultuur, zorg en macarons.

Plan een gesprek

Wil je aan de slag met je strategie, merk of je marketing? Plan een gesprek of bel ons op +31 (0)30 602 6000.