Culture for Breakfast:
Teylers Museum

Deze ochtend draagt Froukje Budding, werkzaam in het jongste museum, het stokje over aan Vera Bartels, Online Marketing en Communicatiemanager van Teylers Museum, het oudste museum van Nederland. Zij neemt ons mee in hoe zij het blog van Teylers weer nieuw leven in bliezen, over de herwaardering van de fysieke beleving en hoe zij aankijkt tegen de bijdrage van cultuur in deze periode.

Instagram-hit Teylers Thuis Tour

Nadat bekend werd dat de musea de deuren moesten sluiten, is al snel de eerste Teylers Thuis Tour live gegaan. “We zijn, net als iedereen, heel vlot van start gegaan met een aantal nieuwe ‘producten’.

Bijvoorbeeld de live rondleidingen op Instagram. De eerste Teylers Thuis Tour kwam behoorlijk in de media, collega Terry van Druten werd door meerdere radioprogramma’s geïnterviewd en we werden genoemd in een aantal kranten. We zagen meteen het aantal volgers flink toenemen. Opvallend was dat dit nieuwe publiek grotendeels ook helemaal nieuw was op Instagram. We hebben telefoontjes en mailtjes ontvangen want mensen vonden het maar ingewikkeld.

“De eerste Teylers Thuis Tour kwam behoorlijk in de media, collega Terry van Druten werd door meerdere radioprogramma’s geïnterviewd en we werden genoemd in een aantal kranten.”

Plotseling wordt op zo’n moment weer heel duidelijk dat de verschillende platforms ook echt verschillend publiek hebben, met ook elk verschillende wensen en verwachtingen. Ik wil het liefste het voor iedereen goed doen en toegankelijk maken, maar dat is best een uitdaging.

Ook vind ik het moeilijk om qua kwaliteit in te moeten leveren. De tours bijvoorbeeld hebben echt zo hun charme, maar is een kwalitatief minder goed filmpje over een paar weken ook nog iets waar mensen op zitten te wachten? We zullen het zien. Misschien bedenken we dan weer een andere manier om het publiek te bereiken en van iets leuks te voorzien.”

De herwaardering van de fysieke beleving

“Persoonlijk ben ik er zó van overtuigd dat je Teylers gezien moet hebben dat ik nog wel eens in de val trap van dat iedereen vanzelf naar ons toe zou komen. Een soort naïef enthousiasme :). Ik denk dat Teylers anders is dan andere musea, het is een plek van verwondering en inspiratie. Je bent echt even in een andere wereld en tijd geweest.

We kunnen ook de rust bieden die mensen prettig vinden tijdens een bezoek en helemaal als we straks weer voorzichtig uitstapjes gaan maken. Uiteraard zijn we al druk aan het nadenken hoe dat dan allemaal zal gaan. In het najaar hebben we een prachtige tentoonstelling gepland over John Constable en we zijn druk met het verlengen van de tentoonstelling die nu helaas gesloten is, Dinomakers.”

“Teylers is anders dan andere musea, het is een plek van verwondering en inspiratie. Je bent echt even in een andere wereld.”

Met het aanbieden van de online Thuis Tour komt een nieuw publiek in aanraking met Teylers Museum, zonder fysiek de plek van verwondering en inspiratie te hebben ervaren. “Natuurlijk hoop ik dat we nu heel veel nieuw publiek bereiken en dat ze nieuwsgierig worden en naar het museum komen. Uiteindelijk gaat er niks boven de verwondering van een écht bezoek. Met krakende vloeren en de geur van oude boeken. Misschien is dit wel een soort “reset-moment”: terug naar de echte waardering voor alles om ons heen en ook een stap vooruit: het museum is al lang niet meer alleen een gebouw met spullen.”

Ontdekken van verhalen en ruimten

Nu de werkdagen er anders uitzien is het tijd om initiatieven op te pakken of juist af te stoffen en nieuw leven in te blazen. “Wat ik echt leuk vind is dat je in deze tijd ook juist van alles van de grond lijkt te krijgen dat eerder gewoon minder de prioriteit had. Ik heb ervoor gekozen om de losse flodders zo veel mogelijk te beperken en de nadruk te leggen op initiatieven die we langer kunnen volhouden en die ook in de toekomst nog hun waarde behouden. In het verleden heeft Teylers een blog gehad, maar dat is nogal verwaterd. Nu was het moment om dat weer op te pakken.

“De losse flodders beperken we zo veel mogelijk en de nadruk leggen we op initiatieven die we langer kunnen volhouden.”

Als oudste museum zit Teylers vol tradities en rare verhalen. Onder de naam “Teylers verhalen” heb ik mijn collega’s gevraagd om mee te schrijven. Over een favoriet object, een anekdote, een persoonlijk vraagstuk, typische Teylers verhalen, noem maar op. Redactie houd ik beperkt, zo blijft het echt ‘eigen’. De stukjes worden op alle sociale kanalen ingezet, maar ook in nieuwsbrieven en in Teylers Magazijn, het tijdschrift van het museum.”

Naast de opleving van de blog is een ander waardevol initiatief van de grond gekomen. “We hebben mailtjes ontvangen van ongeveer alle bureaus in Nederland die iets doen met virtuele tours vermoed ik. Uiteindelijk heeft Haarlemmer Yorick Leusink ons geholpen aan een virtuele tour. Dit is iets wat wel al langer op het verlanglijstje stond, maar het kon niet, of het moment leek niet goed te zijn. Plotseling ontdek je dan dat je binnen een week een tour in twee talen, met informatiepunten in de lucht kunt hebben. We krijgen er leuke reacties op, mensen ontdekken ruimtes waar ze nog nooit eerder geweest zijn!”

Het ophalen van de verhalen en het laten schrijven van stukjes door collega’s, heeft Vera in deze tijd meer dan alleen mooie content gegeven: “Waar ik nog wel eens mijn werk zag als een privé-eiland vind ik het nu ook wel echt heel fijn en mooi om te zien dat ook de contentcreatie voor online best door meerdere mensen en afdelingen gedragen kan worden. Ik ga dat zeker meenemen. Ook ga ik erop letten collega’s beter te betrekken bij mijn werkzaamheden. Het is nu meer dan ooit zichtbaar wat er online allemaal gebeurt!

(On)misbaar?

In de reeks van Culture for Breakfast hebben al veel online initiatieven de revue gepasseerd. Elk museum zet zichzelf online neer op zijn eigen manier. Vera ziet deze periode ook juist als een kans voor de cultuurbranche om gezamenlijk op de kaart te zetten.

“Toevallig zag ik pas een tv-spotje namens meerdere bouwmarkten. Ik vond het mooi om te zien dat ze allemaal uiteindelijk dezelfde boodschap brengen en dat ze daarvoor ook prima samen kunnen werken. Eigenlijk zou ik dat in de culturele sector ook wel duidelijker willen zien. Natuurlijk vindt iedereen zijn eigen cijfers belangrijk, maar de zichtbaarheid van de sector als geheel mag wat mij betreft wel duidelijker. Het belang van cultuur voor de maatschappij raakt nog wel eens in de verdrukking. Als je ziet hoe publiek nu haast smacht naar mooie plaatjes, kunst, verhalen, muziek en inspiratie zou je zeggen dat dit hét moment is om te laten zien dat de sector onmisbaar is.”

“Natuurlijk vindt iedereen zijn eigen cijfers belangrijk, maar de zichtbaarheid van de sector als geheel mag wat mij betreft wel duidelijker.”

Het Groninger Museum heeft #guarentertainment en Vera is enorm benieuwd naar Annetje de Boo: hoe blijven zij elke keer verrassen met nieuwe doe-opdrachten en hoe verwerkt zij alle reacties?


Dit interview is onderdeel van de Branddoctors Culture for Breakfast serie.
Gepubliceerd op 20 april 2020.

Bekijk onze cases

Emilie Admiraal

Emilie Admiraal

Strateeg

Conceptueel, empathisch en doelgericht. Emilie laat niet los voordat je doel is bereikt. Verzorgt bootcamps op verzoek. 

Plan een gesprek

Wil je aan de slag met je strategie, merk of je marketing? Plan een gesprek of bel ons op +31 (0)30 602 6000.