Emilie Admiraal
StrateegConceptueel, empathisch en doelgericht. Emilie laat niet los voordat je doel is bereikt. Verzorgt bootcamps op verzoek.
We ontbijten vandaag met Anna-Maria Gobati, Marketing Communicatie Manager van het Universiteitsmuseum Utrecht. Het museum zou op 25 april op feestelijke wijze sluiten voor een verbouwing en vernieuwing van twee jaar, maar die dag valt door corona in het water. Anna-Maria vertelt hoe haar team deze teleurstelling naar iets moois heeft weten om te buigen. En hoe de initiatieven om de bezoekers betrokken te houden bij Universiteitsmuseum Utrecht in een stroomversnelling komen.
“De laatste dag van het museum, is geruisloos aan iedereen voorbijgegaan. Het museum zou op 25 april sluiten voor de verbouwing en vernieuwing van twee jaar. De evenementen die we gepland hadden om afscheid te nemen met bezoekers, relaties en medewerkers kunnen ook niet meer doorgaan.”
Het team was druk bezig met het voorbereiden op de sluiting van het museum en hoe bezoekers betrokken blijven tijdens de periode dat het museum dicht is. Deze initiatieven zijn in een stroomversnelling geraakt. “We zitten allemaal in een vervelende situatie, ondanks het feit dat we onze laatste openingsdag hebben gemist, gaan we toch bijzondere periode tegemoet die anders is maar ook heel erg leerzaam.”
“We gaan een mooie periode tegemoet die anders is maar ook heel erg leerzaam.”
“Je wordt gedwongen het anders te doen en dat voelt oncomfortabel in het begin, maar je ziet nu dat er een versnelling komt in het oppakken van initiatieven die anders langer hadden geduurd. Afgelopen week zie ik ook zeker de positieve kanten. Eerder maakte ik mij best druk over de sluitingsperiode van twee jaar.
Behoud je wel de interactie en betrokkenheid van bezoekers? Ik was voorbereid op een dip, minder betrokken bezoekers, maar deze periode geeft mij wel meer vertrouwen dat er online ruimte is voor musea en je je bezoekers op deze manier kunt betrekken, boeien en hopelijk ook binden.”
Ter voorbereiding op de sluiting, was het team van Anna-Maria al bezig met het verzamelen van online materialen. Ze hadden met het abrupt sluiten van alle culturele instellingen, dus al ontzettend veel moois in huis. Experimenten en proefjes die kinderen thuis kunnen doen, verhalen over de collectie en filmpjes over wetenschappers. De ‘Plan je bezoek’ pagina maakt nu plaats voor het ‘Museum Online’.
Ook lespakketten die voor scholen zijn ontwikkeld, worden vertaald naar de thuissituatie om als familie mee aan de slag te gaan. “We weten dat ouders nu al veel om handen hebben met thuiswerken, school en vermaak van de kinderen… Dat is voor ons reden om ervoor te kiezen niet als een gek nieuwe dingen te ontwikkelen, maar vooral te kijken naar wat we al hebben en dat aan te bieden.”
“We kiezen ervoor niet als een gek nieuwe dingen te ontwikkelen, maar vooral te kijken naar wat we al hebben en dat aan te bieden.”
Het Universiteitmuseum was al ingesteld om een online museum te worden, maar ze weten nu zeker: als de maatregelen voorbij zijn, gaan ze niet meer terug naar hoe het was. “We weten sinds 30 maart dat dit het nieuwe normaal is, dat we vanaf nu een online museum zijn tot na de verbouwing.”
“Positief is dat we al bezig waren met manieren om onze bezoekers te binden en onze zichtbaarheid te behouden in de komende twee jaar. Daar hadden we al over nagedacht. Nu komt er een snoeptrommel aan mogelijkheden bij om te ontdekken wat werkt en wat niet. Naast onze eigen initiatieven, kunnen we ook meekijken met andere musea en cultuurinstellingen hoe zij dat doen en veel van hen leren om het publiek te blijven boeien.”
Waar ieder ander museum en cultuurinstelling uitkijkt naar het moment dat de deuren weer op mogen voor bezoekers, blijven de deuren van het Universiteitsmuseum Utrecht voorlopig dicht. Anna-Maria en haar team verhuizen in de aankomende periode naar een ander kantoor om zich voor te bereiden op de opening van het nieuwe museum.
“We beginnen nu al aan het bouwen van het nieuwe merk en museum, stap-voor-stap. En starten met de lancering van de website in nieuwe huisstijl. Op het moment dat andere musea hun deuren weer openen, openen wij onze nieuwe online deuren”
“Het wordt een museum voor iedereen die nieuwsgierig is en waar je zelf de onderzoeker wordt.”
“Dat wij straks nog steeds dicht zijn is wat ons in elk geval onderscheidend maakt! Maar bovenal dat we hét onderzoeksmuseum van Nederland aan het bouwen zijn. Het wordt een museum voor iedereen die nieuwsgierig is en waar je zelf de onderzoeker wordt. De komende twee jaar gaan wij daar hard mee aan de slag en nemen we mee wat we leren in deze periode.”
Dit interview is onderdeel van de Branddoctors Culture for Breakfast serie.
Gepubliceerd op 8 april 2020.
Conceptueel, empathisch en doelgericht. Emilie laat niet los voordat je doel is bereikt. Verzorgt bootcamps op verzoek.
Wil je aan de slag met je strategie, merk of je marketing? Plan een gesprek of bel ons op +31 (0)30 602 6000.