Doordromen met…
Hotel Theater Figi

Vandaag presenteren we “Doordromen met…”, waarin we in gesprek gaan met collega’s uit de hotelwereld en met elkaar kijken naar het hotel van de toekomst. Vandaag dromen we door met onze eerste gast Victoria Ruijs van Hotel Theater Figi in Zeist.

Victoria is 4 jaar geleden- directeur geworden van het familiebedrijf, de derde generatie Ruijs. En staat nu voor een uitdaging waar niemand in de afgelopen 100 jaar in haar familie voor heeft gestaan: Figi is nagenoeg dicht.

In 100 jaar nooit dicht geweest

Het bedrijf heeft een rijke geschiedenis van cultureel ondernemerschap en gastvrijheid op de Utrechtse Heuvelrug. Figi is als bedrijf door de Eerste Wereldoorlog, de Spaanse griep (waar nog een familielid aan overleden is), de crisis van jaren ’30, en de Tweede Wereldoorlog heen geloodst. En in al die 100 jaar is Figi nooit dicht geweest.

Schaap met zeven poten

De coronacrisis begon voor Figi door hotelannuleringen uit Azië. Die komen ieder jaar in grote getalen tijdens het bollenseizoen. Hotel Theater Figi (opgericht in 1850 en familiebedrijf sinds 1917) bestaat uit een theater, bioscoop, congrescentrum, 4-sterrenhotel, grand café, huurwoningen én een parkeergarage. “We zijn eigenlijk een schaap met zeven poten. Waarbij iedere poot even belangrijk is en ongeveer evenveel opbrengt. Je zou denken, een goede risicospreiding, maar dat lijkt met een luchtwegvirus toch niet op te gaan.”

“Je zou denken, een goede risicospreiding, maar dat lijkt met een luchtwegvirus toch niet op te gaan.”

Ondernemer in hart en nieren

Victoria kan haar vader om raad vragen, al mag hij niet meer naar Figi komen van haar. Haar ouders en ooms en tante van de tweede generatie vallen qua leeftijd in de risicogroep. Victoria’s vader stuurt haar daarom hele epistels, terwijl hij samen met zijn vrouw op haar dochtertje van 6 maanden past. Want Victoria zit alles behalve stil. Ze is ondernemer in hart en nieren en gaat vol in de promotie van wat wel kan. “Ik kijk er positief naar. We proberen alles om onze gasten en medewerkers te ontvangen en aan het werk te houden.”

Rustig werken

Toch is het verhaal van Victoria alles behalve rooskleurig. “De business houdt bijna helemaal (minus 94%) geen stand. 5 kamers per dag, dat is leuk, maar daar red je het niet mee. Dat doen we als service voor mensen in de omgeving. ‘s Nachts kunnen de mensen in de zorg bij Figi slapen, in de buurt van het ziekenhuis. Ook bieden we kamers als werkplek aan, ideaal voor ouders die een dag rustig willen werken. En we hebben de banketbakkerij weer geopend voor taartjes en koffie to go.”

“‘s Nachts kunnen de mensen in de zorg bij Figi slapen, in de buurt van het ziekenhuis.”

Victoria heeft ongeveer 100 mensen in dienst waarvan iets meer de helft in vaste dienst. “We hebben 40 man in flexibele oproep, ook veel via uitzendbureaus. De ZZP’ers werken het meest in het theater als technici. We huren die jongens in om voorstellingen te kunnen draaien. Ook in het hotel hebben we ZZP’ers. Die hebben nu helemaal geen inkomen. ” Ze hoopt op een uitgebreider steunpakket voor zowel de culturele als de commerciële sector.

Teleurstellend

“Weken dichtzijn kan ook een gezonde onderneming niet eindeloos dragen, dat gaat gewoon niet.” Het MKB heeft opgeroepen voor een tweede steunpakket. Gelukkig maakt de Koninklijke Horeca Nederland zich hard voor de sector en hebben ze een uitgebreid en concreet noodplan bij de minister van Economische Zaken en Klimaat neergelegd. De reactie daarop (afgelopen vrijdag 1 mei) was echter teleurstellend, het kabinet biedt geen concrete oplossingen. Op korte termijn komt er niks van hulp terecht. En van de 300 miljoen voor cultuur gaat er maar 30 miljoen naar de commerciële culturele sector, zonder steun van provincies en gemeente redden ook de theaters het niet.

Grote schoonmaak

Iedere keer weer is het een klap als er een persconferentie komt. “Maar de sfeer in Figi is ontzettend goed. Vanaf het begin van corona werken we met iedereen die in vaste dienst is, in ploegjes van twee. We zijn als een dolle aan het renoveren en schoonmaken. We hebben het theater helemaal geschilderd en nieuwe stoelen geplaatst. Als we opengaan herkennen ze het theater niet meer.” Ook in het hotel wordt veel onderhoud gepleegd. “Normaal doen we dat tussendoor, en pak je 2 badkamers per dag. Nu doen we ze alle 100 in drie weken. Ook het terras is helemaal geschuurd en gelakt.” Dat is geen mega investering, die verf en kit, en de eigen medewerkers zijn er mee aan de slag.

3-D impressies

“Waar we ook druk mee zijn, is hoe we die 1,5 meter maatschappij gaan inrichten. We hebben het sommetje al gemaakt dat het financieel niet haalbaar is. Maar toch wil je liever iets van omzet dan helemaal niks. We maken daarom 3-D impressies van hoe een congres eruit komt te zien. Om onze klanten te laten zien hoe we het gaan aanpakken. In dat scenario komen sprekers hier naar toe en een aantal van de gasten, en een gedeelte van de mensen kijkt thuis via live-stream.”

Midweek is het nieuwe weekend

Het hotel is beter in te richten op 1,5 meter. De kamers zijn op 1,5 meter afstand. Figi focust zich op ‘vakantie op de Utrechtse Heuvelrug’, het in eigen land op vakantie gaan. “Denk aan arrangementen zoals midweken. Dat hebben we nooit gedaan.” Normaal gesproken heeft Figi in de bollentijd veel hotelgasten van over de hele wereld, van China tot Oostenrijk, die ver van tevoren tours boeken. Hoe ga je die gasten straks, maar ook op kortere termijn de Nederlandse gasten, dezelfde beleving bieden?

“Je kunt er voor kiezen om meer te digitaliseren, maar wij willen met mensen werken. En dat is ook wat mensen van ons verwachten.”

Als we de hotel journey vanaf het begin doorlopen, dan blijft de check-in wel hetzelfde, behalve in een lange rij op 1,5 meter afstand. “Je kunt er voor kiezen om meer te digitaliseren, maar wij willen met mensen werken. En dat is ook wat mensen van ons verwachten. Als je een weekendje weggaat, wil je een gezellig gesprek. Deze service willen wij onze gasten nog steeds bieden.”

Service aan tafel

In het grand café is Victoria bezig met service-tafels. “Wij zijn toch wel heel service-gericht, en daar past zo’n beeper zoals bij Vapiano, niet bij. In het grand café is de opzet ruimer. Daar bieden we service aan tafel, maar doen dat vanaf een tafel verder dan je eigen tafel. Zo kunnen we gasten nog wel het menu uitleggen. Je bestelt aan tafel bij onze bediening die met handschoentjes gaan werken en de gerechten worden neergezet op het volgende tafeltje. Er wordt dus gewoon geserveerd en je rekent ook af aan tafel.”

Ook het ontbijt moet worden ingericht op 1,5 meter. Maar, omdat de Koninklijke Horeca Nederland een het 1,5 meter protocol heeft ingeleverd bij Wiebes, wacht Figi totdat de richtlijnen binnen zijn. “We denken wel vast na, maar de richtlijnen worden waarschijnlijk weer aangepast met de tijd. De conceptrichtlijnen voor bioscopen zijn wel al binnen. Daar hebben we ons ook al aangepast. Wij verkopen bijvoorbeeld straks alleen tickets met automatisch 3 plaatsen ertussen.”

Nieuwe programmering

Daar rolt helaas geen nieuw verdienmodel uit. “We gaan daarmee op een kwart van de omzet draaien. Waarschijnlijk gaat het wel ok met de bioscoop, met events en congressen is dat al lastiger. We denken na over de programmering zodat we niet teveel stromen van mensen hebben. We zullen de films vaker op een dag moeten draaien met minder mensen in de zaal.”

“Met het theater is het al bijna helemaal onmogelijk. De artiesten leven van de ticketverkoop. Met de 1,5 meter kan je gewoon niet genoeg mensen kwijt in de zaal als je rekening moet houden van setjes van twee personen. Het enige wat je kunt doen is kaartjes 4 keer zo duur maken, maar dat wil ik niet. Daarmee creëer je een drempel.”

“Het zijn de kleine regionale en meer commerciële theaters die nu angstig zijn. Daar moet meer geld voor komen, wil je die overeind houden. De culturele sector krijgt maar €300 miljoen, waarvan maar 30 miljoen voor de commerciële culturele sector is, terwijl de sector 3,7 procent bijdraagt aan het bbp. Er moet absoluut steun bij. Van elke overheidslaag, van elke bank, om ons er door heen te helpen.”

Cultureel centrum

Naar onze vaste gasten hebben we een persoonlijke brief gestuurd om uit te leggen wat ons bezighoudt. We kregen veel positieve lieve reacties, ook van veel ouderen die echt niet meer buiten komen. Daarom hebben we ansichtkaarten verstuurd naar onze trouwste vaste gasten en relaties. En de mensen komen langs lopen en zien dat wij aan het schilderen zijn. Het is zo fijn om medeleven van onze gasten te ontvangen, dat houdt ons op de been. Figi is echt een cultureel centrum voor de Utrechtse Heuvelrug.”

Victoria hoopt dat Figi de maatschappelijke functie het heeft, in de toekomst kan uitvoeren. “Op 1,5 meter gaat dat niet werken. Ik hoop dat we naar een model gaan dat mensen wel samen kunnen komen, waarbij  geen handen meer schudden en andere coronamaatregelen de nieuwe norm worden. Een bouwmarkt mag gewoon open, waarom wij niet?”

Dineren met service

“Daarom ben ik ook benieuwd hoe mensen tegen uiteten volgens de nieuwe manier aankijken. En of zij op basis van dit plaatje van ons grand café, het gevoel hebben ‘ja daar heb ik zin in.’ Vinden mensen onze persoonlijke service aantrekkelijk?”

Figi op afstand

Wie wil je nomineren?

We vragen Victoria of ze een collega uit de hotelwereld wil nomineren voor ‘Doordromen met…’. “Ik zou het leuk vinden om te horen hoe iemand in een vergelijkbare positie als ik, zich hier doorheen slaat. Camille Oostwegel heeft net als ik, als dertiger, de portefeuille van zijn vader overgenomen. De Oostwegel Collection heeft prachtige chateau’s in Limburg en bevat onder andere Chateau St. Gerlach en Chateau Neercanne.

We gaan er achter aan, en reizen daarvoor graag af van de Utrechtse Heuvelrug naar de Limburgse heuvels.


Geschreven door Emilie Admiraal, gepubliceerd op 07 mei 2020.

Bekijk onze cases

Emilie Admiraal

Emilie Admiraal

Strateeg

Conceptueel, empathisch en doelgericht. Emilie laat niet los voordat je doel is bereikt. Verzorgt bootcamps op verzoek. 

Plan een gesprek

Wil je aan de slag met je strategie, merk of je marketing? Plan een gesprek of bel ons op +31 (0)30 602 6000.