Doordromen met…
Stayokay

We dromen door met Marijke Schreiner, algemeen directeur van Stayokay. Dé hostelketen van Nederland. Kun je je nu nog voorstellen dat je een half jaar geleden als backpacker op een kamer sliep, met zeven andere reizigers uit verschillende landen van over de hele wereld? Stayokay wordt vaak in een adem genoemd met backpackers, maar is al jaren in ontwikkeling en al lang meer dan dat. Het is een van de best bewaarde geheimen van Nederland. Want wie weet nou dat er privé kamers zijn te boeken met eigen sanitair, ook voor twee- of meer personen. Ideaal voor een staycation.

Stayokay heeft 22 hostels verspreid over Nederland, van de waddeneilanden tot in het centrum van de stad. De organisatie richt zich naast backpackers (vooral in Amsterdam) ook op jonge gezinnen en groepen. Sommige hostels hebben ook vergaderfaciliteiten. “Toerisme wordt extreem hard geraakt, terwijl er ook bedrijven zijn die zo goed als terug naar normaal gaan, maar dan op 1,5 meter. Bij ons zie je het andere uiterste. Ik kan dan ook niet zeggen ‘ik had het niet willen missen’. We draaiden juist zo lekker.”

Sterker uit de crisis?

“Je hoort mensen wel eens zeggen dat ze sterker uit de strijd komen, maar tot nu toe brengt deze crisis mij persoonlijk niet zo veel. Ik vind echt contact hebben nog steeds het leukste, maar zie ook in dat fysieke afspraken niet altijd nodig zijn. Het is moeilijk om bepaalde beslissingen te nemen maar toch reageert men met meer begrip dan ik durfde te hopen. Zeker omdat wij open zijn naar de medewerkers in waar het bedrijf staat.” Stayokay had in 2019 ongeveer 416 FTE, ingevuld door 900 mensen die deels parttime werken. Ieder hostel heeft een vaste kern mensen en daarnaast is er nog het hoofdkantoor dat de hostels ondersteunt.

Anders reizen

“Wat mij vooral zorgen baart is hoe het er de komende jaren uit gaat zien in de toeristenbranche en met de 1,5 meter economie. Gaan mensen anders reizen? Wat gaan de luchtvaartmaatschappijen doen? Wij hebben normaal gesproken veel boekingen van internationale jongeren en in Nederland ontvangen we veel gezinnen, mensen die van de natuur houden. Hoe gaan die jongeren reizen? Kunnen ze het nog betalen, of gaan ze straks veel meer met de trein? Dat zijn ontwikkelingen waarvoor ik de komende drie jaar op het puntje van mijn stoel zit.”

Verbinding en contact

Marijke kijkt uit naar het moment van opening, met nieuwe energie en creativiteit. Toch denkt ze dat men de 1,5 meter helemaal niet gezellig vindt. “Je gaat toch niet in een kroeg staan waar je op 1,5 meter afstand staat? Daar wil je juist gezellig dicht op elkaar staan. Zo ook met hostels, daarbij staat contact centraal. Bij ons is een kamer een verblijfskamer om te slapen, het is geen hotelkamer waar je uitgebreid in bad gaat. Het is een kamer die er goed uitziet en die schoon en comfortabel is. In hostels gaat het gaat om het contact leggen.”

“Je gaat toch niet in een kroeg staan waar je op 1,5 meter afstand staat? Daar wil je juist gezellig dicht op elkaar staan. Zo ook met hostels, daarbij staat contact centraal.”

In de voorbereiding

“We zijn per hostel met creatieve teams bezig om ons voor te bereiden op de opening met 1,5 meter. Sommige zaken zijn makkelijk op te lossen, je hoeft voor het ontbijt bijvoorbeeld niet binnen te blijven. We kunnen de gasten een ontbijtpakket meegeven. Of je kan het ontbijt in shifts doen, dat mensen zich intekenen. Daarmee kan je goed als gezin verblijven, maar het blijft lastig voor het ontmoeten en het verbinden wat normaal gesproken de kern van onze beleving is. Kinderen en jongeren zoeken elkaar op en spelen met elkaar, en de ouders leggen contact. Dat aspect is lastiger op 1,5 meter.”

“Dat alle evenementen niet door gaan is heel vervelend. Wij hebben vaak groepen die komen vanwege een festival, sportevenement of concert. Ook hebben we normaal gesproken veel schoolreizen en studiereizen. We verwachten in de zomermaanden wel dat veel Nederlanders op vakantie gaan in eigen land. Daarvoor hebben we natuurlijk de perfecte familiekamers, en we ontvangen in de zomer altijd al wel veel Nederlanders.”

“We verwachten in de zomermaanden wel dat veel Nederlanders op vakantie gaan in eigen land. Daarvoor hebben we natuurlijk de perfecte familiekamers”

Hollandse zomer

“Onze grootste uitdaging is het wegblijven van de buitenlanders. En de vraag is daarbij, kan dat gat worden opgevuld door Nederlanders? We zien dat korte vakanties in Nederland, waar wij geschikt voor zijn, geannuleerd worden. De lange termijn vakanties gaan wel door. Eerst zal het vertrouwen terug moeten komen. We kijken straks allemaal met spanning naar wat de ticketprijzen gaan doen. Is het straks nog wel betaalbaar om naar Nederland te vliegen?”

Stayokay Deventer

We vragen aan Marijke welk soort hotelbedrijven volgens haar gaan overleven. “Bedrijven die een diversiteit aan doelgroepen hebben, en zo hun risico gespreid hebben. En die een stevige liquiditeit hebben. Als jij het drie jaar kan uitzingen, dan zit je goed. Wij komen hier zeker door heen, maar wel met de nodige maatregelen.”

“Als jij het drie jaar kan uitzingen, dan zit je goed. Wij komen hier zeker door heen, maar wel met de nodige maatregelen”

Drie magere jaren

Toch verwacht Marijke in 2021 met Stayokay wel te groeien, maar ze denkt dat het drie tot vier jaar duurt voordat Stayokay weer op het niveau van 2019 is. “Mijn idee is gevormd door alles wat ik lees over onder andere de luchtvaart en de ontwikkelingen van het toerisme gerelateerd aan de economische ontwikkelingen. Mensen die straks op reis gaan, gaan ergens heen waar je snel gerepatrieerd kan worden. Dus dichtbij huis, waardoor je snel naar huis kunt, waar je goede zorg hebt en waar je niet hutje mutje op elkaar zit. Er komt naar verwachting een gigantische werkeloosheidsgolf aan, waardoor mensen minder geld hebben om op reis te gaan.”

Aanvalsplan

“We steken alle energie en tijd in Stayokay omdat we geloven dat we door kunnen gaan. We bestaan al 90 jaar, we mogen nu niet omvallen. Bovendien, als je hier vanuit gaat, heb je denk ik geen bestaansrecht meer.” Hoe ziet het aanvalsplan van Marijke eruit, in 3 stappen? Eerst natuurlijk de snelle maatregelen nemen, en de veiligheid voor je gasten en medewerkers waarborgen. Daarnaast focus op de liquiditeit van de organisatie. Ten derde zijn we vol in de aanval met de opening en met omzet genereren. We maken actieplannen en zetten iedere week hostels in de schijnwerper. Dit kan via een mailing gaan, via google ads of social media. Bijvoorbeeld voor hostels die aan de kust liggen of in het groen. De verwachting is dat mensen daar eerder heen zullen gaan. Een weekend trip Amsterdam, Maastricht of Utrecht kan natuurlijk ook.

Authentiek

Hebben jullie ook naar andere manieren gekeken om omzet te genereren? “Nee, het is voor ons meer een verschuiving in focus op onze doelgroepen. In de hotellerie heb je verschillende doelgroepen. Je hebt een vergadermarkt, een eventmarkt, groepen, zakelijk, jongeren, gezinnen, toeristen en daarnaast heb je seizoenspreiding. We hebben nu meer focus op de Nederlandse markt en op gezinnen. Als de maatregelen verder versoepelen, gaan we ons richten op de aangrenzende landen en op treinreizen. Ik denk dat je dicht bij jezelf moet blijven, omdat mensen authenticiteit zoeken en goed moet luisteren naar de gast.”

“Als de maatregelen verder versoepelen, gaan we ons richten op de aangrenzende landen en op treinreizen.”

Een hecht netwerk

“We weten veel van elkaar in de hotellerie, we zitten vaak in calls en webinars waarin we overleggen. We kennen elkaar in de Nederlandse hotelwereld. Daarom ben ik ook meer benieuwd naar de toeristenindustrie. Ik vind het heel interessant hoe open Pieter Elbers is, CEO van KLM, naar zijn medewerkers en hoe hij de boel bij elkaar houdt. En hoe hij de komende jaren voor zich ziet. Welke ontwikkeling in toerisme verwacht hij, en welke grote veranderingen gaan zij door maken?”

Lang of kort

“Wat ik daarnaast zou willen weten van het Nederlandse publiek, is of zij overwegen om hun buitenlandse vakantie over te slaan en die in Nederland door te brengen. En zo ja, gaan ze dan één keer lang, of liever meerdere kortere vakanties? Gaan ze Nederland als potentieel vakantieland zien? En waar kijken ze dan naar? Waar moeten die vakanties aan voldoen?” We gaan deze vragen meenemen in een nieuw onderzoek voor “Hoe is het met Nederland”!


Geschreven door Emilie Admiraal, gepubliceerd op 4 juni 2020.

Bekijk onze cases

Emilie Admiraal

Emilie Admiraal

Strateeg

Conceptueel, empathisch en doelgericht. Emilie laat niet los voordat je doel is bereikt. Verzorgt bootcamps op verzoek. 

Plan een gesprek

Wil je aan de slag met je strategie, merk of je marketing? Plan een gesprek of bel ons op +31 (0)30 602 6000.