Fellowmind: De vertaalslag van visie en positionering naar een cultuur waarin mensen kunnen en willen waarmaken
Bekijk de caseHoe creëer je onderscheid en waarde in een wereld die razendsnel digitaliseert én standaardiseert?
Digitalisering is hot. Letterlijk elke sector heeft te maken met de impact van de digitale transformatie. IT komt daarmee centraal te staan in de bedrijfsvoering en dagelijkse processen van iedere organisatie, van klein tot groot.
IT heeft de wind in de zeilen
Juist in een tijd van crisis en gedwongen thuiswerken zien we daarin een enorme versnelling plaatsvinden. Dat biedt veel kansen, maar ook genoeg uitdagingen. Daarbij zien we twee belangrijke shifts.
Shift 1: Van technische focus naar business benefits
Shift 2: Van arbeidsvoorwaarden naar een aansprekende bedrijfscultuur
Shift 1: Van technische focus naar business benefits
IT is een vakgebied dat zich als geen ander kenmerkt door jargon. Technische vaktaal waar (potentiële) klanten geen boodschap aan hebben. En waar je als IT-bedrijf bovendien geen onderscheidend geluid mee laat horen.
Bovendien zien we die technologie in hoog tempo standaardiseren. Cloudoplossingen die extern gehost en beheerd worden, software as a service, het zijn ontwikkelingen die er toe leiden dat (duur) maatwerk steeds minder vaak nodig is en er steeds meer wordt gewerkt met bewezen standaarden.
Je kunt je nauwelijks meer onderscheiden op de techniek. Wél op de impact die je daarmee maakt op de bedrijfsprocessen. Daar maak je het verschil
Maar die moeten wel naadloos aansluiten bij de business, bedrijfsvoering en de organisatie van je klant. Dan maak je het onderscheid niet meer met de techniek, maar met het begrijpen van de impact daarvan op businessprocessen en de mensen die er mee moeten werken. En hoe je juist daarin het verschil maakt zul je helder over de bühne moeten krijgen: met nieuwe proposities die je naar de markt wil brengen, en in de positionering van je bedrijf als geheel.
Shift 2: Van arbeidsvoorwaarden naar een aansprekende bedrijfscultuur
Crisis of geen crisis, in deze sector zal er nog lange tijd sprake zijn van structureel meer vraag dan aanbod van gekwalificeerde IT-ers. Om nieuw talent te vinden en te binden blijkt een aansprekende bedrijfscultuur anno nu veel belangrijker dan arbeidsvoorwaarden of een lease auto. Aan die cultuur moet je dus heel bewust bouwen.
Bij veel van onze IT-klanten zien we de merkuitdaging in eerste instantie dan ook meer aan de binnenkant dan aan de buitenkant zitten: waar staan we met zijn allen voor? Wat bindt ons? Hoe bouwen we een sterke, ontwikkelingsgerichte cultuur op basis van een heldere, richtinggevende visie? Waarbij onze eigen mensen zich thuis voelen en waardoor onze opdrachtgevers zich aangetrokken voelen?
Bij dit soort vragen staat het merk, als de ultieme samenvatting van identiteit en waarden, centraal.
Herken je de uitdagingen?
Proposities die aansluiten op veranderende klantbehoeften
Met IT-oplossingen die steeds meer gericht zijn op business benefits is de ICT-manager van je klant misschien niet meer je eerste aanspreekpunt. En moet je nu aan de CFO, de COO of – in het MKB – aan de office manager uitleggen wat hij of zij dan precies heeft aan die nieuwe cloudoplossing, managed service of SAAS-concept. Voor innovatie en propositieontwikkeling gaan we, op basis van cocreatie, altijd in gesprek met jouw (potentiele) klant, in nauwe samenwerking met jouw eigen projectteam.
Een richtinggevende visie en positionering
In een sector waar de ontwikkelingen geen moment stil staan en technologie in rap tempo standaardiseert moet je zelf kiezen welke koers je wilt varen en hoe je als organisatie het verschil wilt maken.
We hebben geen sterke pitch. Elke collega vertelt iets anders.
Een onderscheidende positionering ontwikkelen we samen, door met een team van mensen op zoek te gaan naar je authentieke kracht en dat te combineren met een diepgaand begrip van klantbehoeften, DMU-rollen (insight) en sectortrends (foresight).
Cultuur ontwikkeling & employer branding
Hier hebben we het over de vertaalslag van visie en positionering naar een cultuur waarin mensen kunnen en willen waarmaken waar je als bedrijf voor staat. Dat doen we met tools als een Brand Culture Book, cultuurmetingen, workshops en de vertaling van merkidentiteit naar aantrekkelijke employer branding. Niet alleen voor IT-bedrijven, maar ook voor organisaties die digitalisering en data een meer centrale plek willen geven in hun bedrijfscultuur.
Wil je versnellen?
Branddoctors helpt klanten die hun oorsprong hebben in de Telecom en zich ontwikkeld hebben tot IT-bedrijven, zoals KPN en T-Mobile. Daarnaast werken we voor bedrijven met een oorsprong in de IT, zoals Fellowmind en SLTN.
Ook helpen we bedrijven in heel andere sectoren met de omslag naar een cultuur waarin digitalisering en data centraal staan: zo werken we nauw samen met het Digital Innovation Lab van PON, waarvoor we events, content en workshops ontwikkelen rondom de digitale transformatie in de automotive- en mobiliteitsector.
Ben je geïnteresseerd geraakt, stuur Peter van der Schouw of Gijsbert Croes dan een email of maak een afspraak via Ellen.
Bekijk onze cases
Plan een gesprek
Wil je aan de slag met je strategie, merk of je marketing? Plan een gesprek of bel ons op +31 (0)30 602 6000.