Retail en e-tail: Ruimte voor nieuwe businessmodellen, minder keuzestress en retouren

Wat wil je zijn in 2025? In retail blijven de ontwikkelingen elkaar in snel tempo opvolgen. Er komt meer druk op retailers om openheid te geven over de herkomst en productie.

Zeker als prijsverschillen tussen duurzame en minder duurzame producten kleiner worden, zullen mensen hier meer naar gaan handelen. Voeg daarbij de beweging van bezit naar gebruik en de grotere weerstand tegen het weggooien van spullen en je ziet een mooie voedingsbodem voor andere businessmodellen. Denk aan Swapfiets.

Online zijn er nu nog 2 grote issues

Eén. Consumenten kunnen nu online moeilijk kiezen, als ze nog niet echt weten wat ze zoeken. Zeker bij grote marketplaces als Amazon en Alibaba is dit een issue. Met AI zal men steeds meer gepersonaliseerd aanbod krijgen. Filtering is dan niet meer nodig.

Twee. Het aantal retouren zal afnemen, omdat men een steeds reëler beeld van een artikel krijgt op het scherm. Kleuren, materialen, maten, pasvormen kunnen beter worden ingeschat. Dit zal bijdragen aan de verdere groei van online.

Er komen steeds meer mogelijkheden voor personalisatie van het aanbod. Zeker bij grote spelers die internationaal opereren is het schaalbaar om producten door klanten te laten personaliseren.

Fysieke winkels: Nog meer experience

Offline zullen winkels moeten blijven experimenteren met hun toegevoegde waarde. De kassa verdwijnt, en daarmee een belangrijk contact- en meerverkoop moment. En als online inspiratie opdoen en zoeken nog makkelijker wordt en het bezorgen nog meer op maat kan, neemt de relevantie van de fysieke winkel af. De ervaring in de winkel wordt steeds belangrijker. De rol van het winkelpersoneel verandert, zeker als er geen kassa meer is.

De belangrijkste ontwikkelingen op een rij

 • Meer aandacht voor duurzaamheid biedt een basis voor andere businessmodellen
 • Groeiende internationale marketplaces die dankzij AI steeds beter inspelen op klantbehoeftes van individuele mensen en een reëler beeld van artikelen kunnen geven, waardoor retouren afnemen.
 • Meer personalisatie richting voor klanten
 • Nieuwe rol voor winkels en winkelpersoneel

Herken je deze uitdagingen?

 • Er ontbreekt een duidelijke toekomstvisie op je rol als retailer in de wereld van de winner takes all, met reuzen als Amazon en Alibaba.
 • Je formule is niet toekomstbestendig.
 • Je beschikt over veel klantdata, maar hoe creëer je daarmee waarde voor je bedrijf en voor klanten.
 • Het wordt steeds moeilijker om je merk een goede positie te geven in het geweld van al het online aanbod bij grote marketplaces
 • Je medewerkers zijn onvoldoende betrokken bij je veranderende rol.
 • Innovaties duren te lang, of zijn onvoldoende klantgericht. Je wordt voorbijgestreefd door nieuwe toetreders.
 • Er ontbreken belangrijke (marketing)competenties in het bedrijf

Wil je versnellen?

Branddoctors helpt diverse klanten om een nieuwe visie te ontwikkelen, hun toekomstige rol te bepalen, klantbehoeften in kaart te brengen en proposities te ontwikkelen die ze succesvoller maken in de transitie.


Ben je geïnteresseerd geraakt, stuur Heidi Wielens dan een email of maak een afspraak via Ellen.

Positioneringsshift voor Zoover: Van vakantiechecker naar keuzehulp
Positioneringsshift voor Zoover: Van vakantiechecker naar keuzehulp
Richtinggevende positionering voor nieuwe e-commerce initiatieven rond het platform van Bol.com
Richtinggevende positionering voor nieuwe e-commerce initiatieven rond het platform van Bol.com
Partner, Strateeg

Heidi Wielens