Trendvisie 2019: Cutting strings. We gaan op zoek naar de ultieme stretch. Knapt het lijntje vanzelf, of knip jij ‘m door?

Trendvisie 2019: Cutting strings

Wat betekenen #metoo, de sterke opkomst van Artificial Intelligence en Voyeurisme voor jouw merk en organisatie? Zo maar een greep uit een aantal belangrijke ontwikkelingen die deze tijd kenmerken.

We gaan op zoek naar de ultieme stretch. Knapt het lijntje vanzelf, of knip jij ‘m door? Oftewel: Cutting Strings!

Chain of colours model

De trends (macrotrends) zijn allemaal terug te voeren op het Chain of Colour model. Het Chain of Colour model bestaat uit 8 clusters van menselijke drijfveren, ofwel waardewerelden. Dit denkmodel is gebaseerd op twee dimensies die centraal staan in de psychologie: namelijk de sociale dimensie (groep versus ego) en de psychologische dimensie (extravert versus introvert).

Onze macrotrends zijn gebaseerd op verschillende waardenwerelden uit dit model. Per trend geven we aan bij welke waardewerelden de desbetreffende trend aansluit. Veranderingen van tijdsgeest leiden tot een verandering van waardebeleving. Die verandering van waarden is waar onze trendvisie over gaat.

Chain of colours

5 hoofdtrends

In de trendvisie 2019, met het overkoepelende thema ‘Cutting Strings’, diepen we 5 hoofdtrends uit.

Trend 1: Travel Light
Om je snel aan te kunnen passen in een sterk en snel veranderende wereld, wil je alleen de essentiële zaken meenemen.​

Trend 2: Gentle Transfer
Om ons geleidelijk aanpassen aan de nieuwe werkelijkheid is gedoseerd loslaten van belang. Er is behoeft aan vriendelijke overgang.​.

Trend 3: Re-Construct
Met AI-ontwikkelingen op de hielen en door ambitie gedreven ontstaat de behoefte om onszelf en de wereld waarin we leven te hervormen en te herbouwen.

Trend 4: Exuberant Release
We halen de druk van de ketel en zoeken mogelijkheden om even te ontsnappen aan heersende conventies en machtsdruk.​.

Trend 5: Stretch of Imagination
De toekomst is onvoorspelbaar, daardoor worden we uitgedaagd om ons voorstellingsvermogen op te rekken​.

Wil je meer weten?

Presentatie trendvisie 2023

De nieuwe trendvisie is bijna klaar. Wil je als eerste een uitnodiging ontvangen om bij de presentatie van de trendvisie 2023 te zijn? Laat dan je gegevens achter.