Trendvisie 2022: Calibrate.

Trendvisie 2022: Calibrate

De corona pandemie veroorzaakt ongelofelijk veel opschudding in de wereld. We zijn op zoek naar nieuwe manieren om de wereld beter te begrijpen en opnieuw in te richten. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot.

De nieuwe wereld is grillig en onvoor­spelbaar. Emoties voeren de boventoon en de verschillende informatiebubbels waarin we zitten zorgen voor polarisatie. We leven in een versnipperde realiteit, waardoor een eenduidige denkrichting ontbreekt. Tijd dus om te kalibreren, ons af te stemmen op de nieuwe werkelijkheid.

Chain of colours model

De trends (macrotrends) zijn allemaal terug te voeren op het Chain of Colour model. Het Chain of Colour model bestaat uit 8 clusters van menselijke drijfveren, ofwel waardewerelden. Dit denkmodel is gebaseerd op twee dimensies die centraal staan in de psychologie: namelijk de sociale dimensie (groep versus ego) en de psychologische dimensie (extravert versus introvert).

Onze macrotrends zijn gebaseerd op verschillende waardenwerelden uit dit model. Per trend geven we aan bij welke waardewerelden de desbetreffende trend aansluit. Veranderingen van tijdsgeest leiden tot een verandering van waardebeleving. Die verandering van waarden is waar onze trendvisie over gaat.

Chain of colours

5 hoofdtrends

In de trendvisie 2022, met het overkoepelende thema ‘Calibrate’, diepen we vijf hoofdtrends uit.

Trend 1: Window of Opportunity
Inventariseren wat niet meer past bij de tijd. Door Covid-19 voelt het alsof we een tweede kans hebben gekregen om het beter te doen.

Trend 2: Common Ground
In een sterk gepolariseerde wereld groeit de behoefte aan verbinding, denk groter dan jezelf, zonder eigen belang..

Trend 3: Life Vitamins
Een humor- en creativiteitsboost als reddingsboei om de negatieve kanten van het leven leuker te maken​.

Trend 4: Bond of Trust
We willen ons beschermen tegen andere meningen, verandering en krachten van buitenaf. We zoeken veiligheid in conservatief gedrag, het behouden van traditie.​ We koesteren onze tradities, omarmen het lokale en voelen ons veilig in een conservatieve wereld​.

Trend 5: Flipped Playground
We beseffen ons dat de toekomst er misschien anders uitziet dan dat we dachten, we experimenteren met nieuwe toekomstbeelden waarbij oude kaders flexibel worden..

Trendvisie 2022 Calibrate icons

Wil je meer weten?

Presentatie trendvisie 2023

De trendvisie 2023 is bijna klaar. Wil je als eerste een uitnodiging ontvangen om bij de presentatie van de trendvisie 2023 te zijn? Laat dan je gegevens achter.