Hoe verandert ons eetgedrag tijdens de lock down?

De corona crisis zet ons leven flink op de kop: ineens worden we geconfronteerd met allerlei beperkingen die we eerst niet hadden. En nu we zoveel aan huis gebonden zijn, de horeca dicht is en supermarkten strenge regels hanteren om boodschappen te doen, zijn ons eetpatroon en boodschappengedrag een van de eerste aspecten die beïnvloed worden door de lock down.

In dit eerste thema kijken we daarom hoe het de Nederlandse consument vergaat tijdens het boodschappen doen en aan de eettafel: stoppen we ons vol met lekkers of richten we ons juist op gezond eten? En nemen we nu uitgebreid de tijd voor ontbijt en lunch, of combineren we dat heel efficiënt met het thuiswerken achter de laptop? Download onze infographic en lees onze rapportage!


Meer polarisatie door corona

Soms lijkt het of we steeds meer polarisatie tegenkomen: we doen maar al te graag boodschappen – maar gaan tegelijkertijd liever niet te vaak naar buiten. En als we naar de supermarkt gaan, dan doen we dat ofwel om de drukte thuis te ontvluchten, of juist om eindelijk even onder de mensen te zijn.

En ben je dan in de supermarkt, dan gaan we allemaal anders met ons geld om. Niet onlogisch is het inkomen daarbij een essentiële factor. Waar de mensen met lagere inkomens nu extra goed letten op hun boodschappengeld, permitteren vooral mensen met hogere inkomens zich wat extra’s. Want als je niet uit eten kunt, dan kun je je geld nu wel aan wat luxer eten thuis besteden, hoorden we.

Wie is de supporter van de locals?

We zien dat mensen die meer te besteden hebben, juist nu de supermarkt voorbijlopen en hun boodschappen doen bij kleinere winkels in de buurt: de bakker, de slager, de groenteboer. Maar ook het restaurantje waar men graag een hapje eet of koffie haalt en die nu aan afhaal- en bezorging doen. Deze mensen lijken zich bewust van de zware tijden voor kleine ondernemers en indien mogelijk steunen we hen graag.

Eenmaal thuis zoeken we allemaal naar een (nieuwe) structuur – en eten kan daarbij helpen. Hoe mensen dat doen, verschilt vooral tussen gezinnen met en gezinnen zonder kinderen. Kinderen lijken een belangrijke factor te zijn in hoe we omgaan met tijd – en met eten. Precies weten hoe de verschillen liggen? Bekijk dan onze volledige rapportage over eetgedrag in tijden van corona.

Nieuwsgierig? Lees dan de gehele rapportage (PDF)!


Meer weten?

Neem contact op met Peter of Bette, zij kunnen je hier veel meer over vertellen. Of plan een afspraak via Ellen: 030-6026000.

 

Bekijk onze cases

Een samenwerking met Respondenten.nl

Gezamenlijk brengen we de veranderende behoeftes en gedragingen van de Nederlandse consument tijdens de coronacrisis in kaart.

Bette Bakker

Strateeg

Voor een energiek can-do advies. Ervaring in finance, mobiliteit en horeca. Is ook met sport niet te stoppen.

Peter van der Schouw

Peter van der Schouw

Partner, Strateeg

Passie voor purpose en de grotere thema's. Expert in mobiliteit, IT, e-tail en durables. In zijn vrije tijd een hartstochtelijk trailrunner.

Plan een gesprek

Wil je aan de slag met je strategie, merk of je marketing? Plan een gesprek of bel ons op +31 (0)30 602 6000.